CORONAVIRUS vs. POPULAȚIE. Cine este mai predispus la simptome grave care provoacă decesul? Aproape 88% din italienii decedați din cauza virusului aveau peste 60 de ani iar aproape 75% din toți pacienții morți sufereau de hipertensiune

Publicat: 10 03. 2020, 10:34
Noi studii arat că infecția cu SARS-COV-2 alterează placenta

Încep să apare cifre și studii referitoare la impactul pe care îl are noul coronavirus COVID-19 asupra populației în funcție de vârstă și de starea de sănătatea dinainte de contractarea viurusului.

Institutul Superior de Sănătate din Italia a realizat un studiu* referitor la profilul bolnavilor de COVID-19 care au murit din această cauză până pe data de 4 martie 2020, relatează libertatea.ro care citează corriere.it.

Scopul?

Pentru a descoperi care sunt categoriile de persoane mai vulnerabile în fața noului coronavirus.

Media de vârstă

Astfel, potrivit Institutului Superior de Sănătate, vârsta medie a pacienților decedați este de 81 de ani.

  • peste 42% dintre pacienții decedați aveau vârste între 80 și 89 de ani;
  • 32% între 70 și 79, 8,4% aveau între 60 și 69 de ani;
  • 2,8% între 50 și 59 de ani;
  • peste 14% dintre persoanele decedate aveau peste 90 de ani.

Vârsta medie a femeilor care au murit de COVID-19 este de 83,4 ani și cea a bărbaților de 79,9 ani. De altfel, bărbații sunt și mai vulnerabili în fața virusului. Majoritatea celor care au murit din cauza COVID-19 sunt bărbați.

Bolile de care sufereau pacienții dinaintea contractării virusului

Mai mult de două treimi dintre cazurile de morți infectați cu coronavirus aveau deja trei sau mai multe patologii / boli.

Doar 15,5% dintre decedați nu mai aveau nicio altă boală înainte să se infecteze cu coronavirus iar 18,3% aveau două alte boli asociate.

Cea mai frecventă problemă de sănătate, prezentă la aproape 75% dintre pacienți era hipertensiunea, apoi cardiopatia ischemică era prezentă la peste 70% și aproape 34% dintre cazuri aveau diabet.

Prin urmare, se poate observa că simptomele coronavirusului – pneumonie și probleme respiratorii grave – s-au agravat în cazul persoanelor care aveau deja sistemul imunitar slăbit din cauza altor boli sau afecțiuni: tumori, boli cardiovasculare, diabet.

Epidemiologii susțin că riscul de deces în cazul persoanelor care contractează COVID-19 crește direct proporțional cu vârsta acestora și pe fondul unor probleme medicale preexistente.

*Studiul a fost realizat în urma colectării datelor a peste 100 de pacienți decedați din cauza coronavirusului.