„Coronavirusul” roșiilor a făcut primele „victime” într-o țară europeană. Autoritățile îndeamnă la „vigilență extremă”
Ca urmare a suspiciunilor neconfirmate încă, de prezență a virusului mortal pentru tomate, ardei iute și ardei gras în serele dintr-o fermă din Finistere, autoritățile din Franța i-au avertizat pe legumicultorii din Hexagon să exercite „o vigilență extremă”.
Printr-o declarație dată publicității duminică, ministerul francez al Agriculturii i-a avertizat pe legumicultorii profesioniști, dar și pe micii grădinari să-și spele mâinile imediat după atingerea materialului semincer, răsadurilor și fructelor, astfel încât să oprească răspândirea virusului, potrivit Euronews.
De asemenea, horticultorilor li se solicită ca semințele și răsadurile să fie declarate libere de boală înainte de a fi achiziționate. Tobamovirusul, căci despre el este vorba, nu prezintă niciun risc pentru om.
Avertizarea survine după ce ministerul de resort a confirmat „o suspiciune întemeiată de prezență a virusului ToBRFV” la tomatele din spații protejate ale unei ferme din Finistere, în sud-vestul țării.
Semnele de întrebare persistă încă, în condițiile în care nu există o confirmare finală a infectării tomatelor din serele legumicultorilor francezi. Aceasta urmează însă să fie dată publicității în curând.
Între timp, cele două sere sunt în carantină, iar accesul la acestea este restricționat. De asemenea, tot materialul semincer, răsadurile și fructele au fost retrase, iar măsuri de biosecuritate drastice au fost deja impuse.
Micile leziuni, poarta de intrare a „coronavirusului” roșiilor
Agenția Națională pentru Siguranță Alimentară a Franței (ANSES) a tras un prim semnal de alarmă în ceea ce privește Tobamovirusul încă din 3 februarie 2020. La acea dată, autoritățile de siguranță alimentară din Hexagon atrăgeau atenția că ardeiul gras și ardeiul iute sunt în mod particular vulnerabile la boală.
Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) a fost depistat pentru prima dată în 2014, în Israel și în Iordania. Ulterior, acesta s-a răspândit în mai multe țări, iar cazuri concrete au fost depistat în Belgia, Germania, Italia, Olanda, Grecia, Marea Britanie, Spania, Turcia, Mexic și China.
Virusul penetrează fructul prin intermediul micilor leziuni ale acestuia, cauzate de contactul cu plantele, mâinile, uneltele și obiectele de îmbrăcăminte ale legumicultorilor, precum și de insecte, păsări, respectiv de apa pentru irigații.
„Virusul poate infecta până la 100% din plante într-o locație de producție, fapt care îl face de temut pentru legumele care sunt cultivate pe densități mari, cum este și cazul serelor și solariilor”, spun specialiștii ANSES. „Cu toate acestea, pot fi afectate și culturile de tomate convenționale, bio, cele cu protecție biologică integrată, respectiv cele din câmp”.
Ministerul de resort din Hexagon atenționează că răspândirea virusului pe teritoriul țării „poate avea consecține economice majore” pentru sectorul legumicol.
Autoritățile române spun că n-avem ToBRFV. Legumicultorii zic altceva
Ca urmare a institențelor presei, în data de 10 februarie 2020, Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) publica pe site-ul propriu un material informativ despre Tobamovirus.
Potrivit documentului, în Uniunea Europeană (UE) Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) este reglementat prin Decizia Comisiei 1615 din 26 septembrie 2019 de stabilire a unor masuri de urgență pentru prevenirea introducerii și răspândirii în UE a acestui virus.
Conform datelor din literatura de specialitate, scriu cei de la ANF, Tobamovirusul „nu a fost semnalat pe teritoriul României”.
Vocile autorizate ale ANF precizează că Laboratorul Național Fitosanitar a făcut demersurile necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor Deciziei 1615/2019, care se aplică începând cu 1 noiembrie 2019.
„Pentru implementarea prevederilor Deciziei (UE) 1615/2019 de stabilire a unor măsuri de urgență pentru prevenirea introducerii și răspândirii virusului Tomato Brown Rugose Fruit în UE, Laboratorul Național Fitosanitar efectuează analize la semințele de tomate și ardei, urmând ca în sezonul de creștere a plantelor gazdă să efectueze anchete în vederea detectării prezenței organismului dăunător pe teritoriul României”, se menționează în documentul ANF.
Conform datelelor Organizația Europeană și Mediteraneană de Protecție a Plantelor (EPPO), plantele atacate pot prezenta 10-15% fructe cu simptom, iar incidența virusului în cultură poate atinge 100%, afirmă specialiștii Români. Virusul poate supraviețui timp îndelungat în semințe, resturi de plante, sol contaminat și alte suprafețe contaminate.
Măsurile de control al ToBRFV le includ pe cele preventive și pe cele curative. În prima categorie intră folosirea la semănat a semințelor certificate și care să provină din zone unde virusul nu a fost prezent, respectiv utilizarea de răsaduri sănătoase și dezinfectarea instrumentelor utilizate.
În ceea ce privește măsurile curative, vorbim de distrugerea plantelor cu simptome prin incinerare sau îngropare, astfel încât să se evite diseminarea aeriană, respectiv distrugerea semințelor contaminate.
„L-am semnalat, dar nu știam ce-i bronzul acela la frunze”, (Vlad Gheorghe, EcoLegum)
Virusul ToBRFV, denumit recent și „coronavirusul roșiilor” sau Tobamovirus, ar fi deja prezent în România de ceva vreme, mărturisea recent pentru Gândul.info, Vlad Gheorghe, legumicultor, președintele cooperativei EcoLegum Vidra.
În 10 februarie a.c., acesta mai preciza însă că nu are 100% confirmare că tomatele și ardeii de pe la noi ar fi infectați cu ToBRFV, în condițiile în care, spune el, România nu ar mai avea un virolog activ.
În 2018, România a produs 743.00 tone de tomate, iar legumicultorii din Hexagon au produs 772.000 tone.
Sursă foto: colaj/Internet