Corpul de control al premierului a început verificările în spitale

Publicat: 12 05. 2016, 15:23
Actualizat: 03 04. 2019, 12:36

Demararea controalelor vine la o zi după ce Guvernul a anunțat primele rezultate oficiale legate de produsele HexiPharma, confirmând că substanțele biocide au fost diluate și de 10 ori. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Victor Strâmbu, a anunțat că produsele sunt neconforme și vor fi retrase.

„Sunt mult mai multe probe la Icechim, aici avem vreo 20 de probe. Există diferențe între concentrații între valoarea declarată și cea estimnată prin analizele făcute la Icechim, e vorba de procente de concentrație de substanțe pe diferite produse. Iod, procentul declarat pe etichetă e de 10%, procentul real e 7,41% Glutaraldehyde, 12% era pe etichetă, 1,23% măsurată. Cam în felul acesta sunt analizele, unele concordă (propanol)”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Victor Strâmbu a mai spus că miercuri s-a terminat și controlul inspecției sanitare de stat de la minister la firma Hexi Pharma, iar raportul va fi gata în aproximativ două zile, dar s-a decis retragerea produselor neconforme. „Retragerea trebuie să se facă imediat, există documente care vor fi ridicate de la unitate” a spus secretarul de stat. El a precizat că firma este amendată cu 40.000 de lei.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a publicat lista celor 50 de spitale în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme la dezinfectanți, nouă dintre aceste unități fiind din Capitală, acolo unde au fost tratați și răniții din incendiul de la Colectiv.

Ministerul Sănătății informa atunci că acțiunile de control vor continua, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unitățile sanitare cu firma HexiPharma.