Ministrul delegat pentru învățământ superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, a declarat, la Suceava, că în perioada următoare va fi gândit și alt mecanism de acordare a burselor pentru studenții etnici români din Republica Moldova și din alte state vecine.
Costoiu a declarat, vineri, într-o conferință de presă organizată la Universitatea suceveană, că universitățile din Suceava, în mod special, dar și universitățile din Iași și Galați, au un rol important în contextul legăturilor cu Republica Moldova și cu diaspora.
El a spus că, împreună cu partenerii din Republica Moldova, va fi gândit un nou mecanism de acordare a burselor pe care MEN îl dă studenților etnici români din Republica Moldova și din alte țări vecine ale României.
Costoiu a spus că în privința acestui subiect a fost o discuție mai amplă cu omologii din Republica Moldova, au fost discuții și între cei doi premieri, iar partea moldoveană a solicitat și un alt tip de decontare, asemenea burselor Erasmus.
„Nu se pune problema înlocuirii totale a acestor burse, ci completarea acestui mecanism și cu mecanisme de tip Erasmus, adică nu ani compleți de finanțare, ci luni de finanțare pentru studenții care sunt interesați de acest mecanism și în acest moment nu îl au la dispoziție”, a spus Costoiu.
El a arătat că până acum tinerii aveau posibilitatea să studieze doar ani compleți.
„Sunt o serie întreagă de studenți care și-au exprimat interesul să nu vină să studieze doi-trei ani în România, ci să studieze un semestru”, a precizat Costoiu, adăugând că la solicitarea venită din partea Guvernului moldovean s-a acceptat acest lucru.