COSTURI. Denisa Zaharia, medic ortodont, despre vizita la stomatolog după starea de urgență: „30% dintre pacienți au revenit cu probleme dentare agravate”
După 15 mai, cabinetele stomatologice au început să primească pacienți și pentru alte probleme decât cele de urgență. Însă medicii stomatologi spun că sunt nevoiți să mărească tarifele, pentru că prețurile echipamentelor de protecție, dar și cele ale materialelor medicale folosite în tratamentele stomatologice, au crescut considerabil.
Astfel, Denisa Zaharia, medic ortodont, semnalează că 30% dintre pacienții vechi au revenit la stomatolog cu probleme dentare agravate într-un bilanț pe care l-a făcut la o lună după redeschiderea clinicii de stomatologie pe care o deține în centrul Bucureștiului. „Vorbim despre o scădere cu 30% a activității, pacienți noi cu 50% mai puțini, o creștere între 3-5 ori a prețului echipamentelor de protecție și cu 20% a prețurilor tuturor materialelor medicale folosite în tratamentele stomatologice, 30% dintre pacienții vechi au revenit la cabinet cu probleme agravate care au necesitat tratamente mai complexe și mai costisitoare”, spune Denisa Zaharia.
Amânarea vizitei la stomatolog implică și costuri mai mari
Medicul atrage atenția asupra consecințelor pe care le poate antrena lipsa prevenției în ce privește problemele dentare și amânarea vizitei la stomatolog de la primele semne care anunță apariția unor probleme: „Este foarte important că oamenii să revină la controale și la tratamente în clinicile stomatologice! Amânarea începerii tratamentelor adecvate nu face decât să agraveze problemele, să complice tratamentele necesare, să prelungească durata procesului de intervenție și să scumpească procedurile”, mai spune Denisa Zaharia.
Care sunt cele mai frecvente probleme dentare agravate la pacienții nevoiți să suspende tratamentele stomatologice
„În prima luna de la redeschidere am sesizat complicații la mare parte din pacienții noștri aflați în tratament care nu au putut accesa serviciile stomatologice. Am avut multe cazuri cu inflamații gingivale, semne de igienă precară dentară, deteriorarea dinților la nivelul unor lucrări începute și nefinalizate, probleme la aparatele dentare, dureri acute cu inflamarea nervului, carii la copilașii care probabil au făcut exces de dulciuri în perioada această”, a avertizat dr. Denisa Zaharia, menționând că vizita la un cabinet stomatologic care respectă măsurile de siguranță și protecție împotriva CVID-19 minimizează riscurile de care se tem pacienții în contextul pandemiei.
Stomatologii apreciază că perioada de vacanță pentru elevi și de lucru de acasă pentru adulți poate fi o ocazie bună pentru începerea unui tratament ortodontic în siguranță și cu mai
puține implicații psihologice. „Este o perioada optimă de aplicare a aparatelor dentare pentru cei care au recomandare, fie că ne referim la adulți, care mulți lucrează de acasă în această perioadă, fie că ne referim la copii sau adolescenți care au la dispoziție 3 luni până la redeschiderea școlilor și a universităților. În această perioada se pot acomoda mai ușor cu disconfortul primelor zile și pot veni mai ușor la controalele periodice.”, a adăugat dr. Denisa Zaharia.
Cum se realizează triajul epidemiologic la stomatolog
Dr. Denisa Zaharia a precizat că a realizat un triaj epidemiologic, pentru siguranța pacienților: „Am realizat triajul epidemiologic telefonic, iar persoanele întoarse recent din străinătate au fost amânate pentru câteva săptămâni, iar cele care prezentau febră au rămas acasă.”
În prima luna de la redeschiderea clinicilor stomatologice, medicii au sesizat că pacienții vechi au revenit.
„Am avut pacienți de la 2 ani până la 80 de ani. Am programat persoanele vârstnice în prima parte a zilei și am avut surpriză plăcută, datorită lucrului de acasă, că persoanele active și părinții să-și dorească să se programeze la clinică pe tot parcursul zilei, fără a se mai înghesui la orele de seară care înainte de pandemie erau supraaglomerate. Toți cei care au venit și-au recăpătat încrederea în sistemul medical, au fost încântați de rigorile de siguranță măsurilor implementate și au fost foarte disciplinați în respectarea orelor de programare și a purtării echipamentului de protecție”, adaugă medicul ortodont Denisa Zaharia.