Prima pagină » Știri » Cotovelea: Așteptăm răspuns de la DNA dacă extinde ancheta Microsoft, înainte de a face plățile

Cotovelea: Așteptăm răspuns de la DNA dacă extinde ancheta Microsoft, înainte de a face plățile

Cotovelea: Așteptăm răspuns de la DNA dacă extinde ancheta Microsoft, înainte de a face plățile
Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) așteaptă un răspuns de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) cu privire posibila extindere a anchetei privind licențele Microsoft asupra unui contract încheiat în 2013, care va face posibilă sau nu plata unei sume de 50 milioane de lei.

„Bugetul ministerului pentru acest an prevede plata sumei de 50 milioane de lei pentru un contract care asigură legalitatea utilizării licențelor Microsoft folosite în instituțiile publice în intervalul 2013-2015. Termenul de plată a sumei a expirat la finele lunii octombrie. După ce DNA a anunțat că a început urmărirea penală în cazul a nouă foști miniștri implicați în contractul licențelor Microsoft pentru școli încheiat în 2004, ministerul s-a adresat instituției pentru a afla dacă ancheta se va extinde și pentru contractul în 2013. Încă nu am primit un răspuns”, a declarat luni ministrul Răzvan Cotovelea.

El a adăugat că, în paralel, ministerul derulează o analiză prin care vrea să afle dacă prevederile contractului încheiat în 2013 sunt respectate.

„Analiza va fi gata în 4-5 zile. Dacă DNA va transmite că ancheta nu va fi extinsă și rezultatele analizei ministerului vor arăta că prevederile contractului încheiat în 2013 sunt respectate, MSI va efectua plata sumei de 50 milioane de lei, care este prevăzută în bugetul pentru acest an al instituției. Beneficiarul plății va fi Uncredit Țiriac Bank, către care s-a cesionat contractul”, a spus Cotovelea.

În iulie 2013, Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) a transferat către UniCredit Țiriac Bank suma de 25 milioane de lei (5,63 milioane de euro) pentru utilizarea a 186.087 licențe Microsoft de către Ministerul Educației, în baza unui contract cesionat către bancă de D-Con.Net AG (Elveția).

Plata a reprezentat ultima tranșă (a treia) dintr-un contract încheiat în august 2011 și valabil până la 31 decembrie 2012, prin care MSI s-a obligat să achite D-Con.Net AG, în trei tranșe, suma de 13,9 milioane de euro pentru închirierea dreptului de utilizare a unui număr de 186.087 de licențe Microsoft pentru Ministerul Educației.

În urma unei licitații din iulie 2009, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (actualul MSI) s-a obligat să plătească, până în 2012, suma de 90,18 milioane de euro (TVA inclusă) pentru dreptul de utilizare a unui număr de 163.427 licențe Microsoft de către circa 30 de instituții publice, printre acestea numărându-se mai multe ministere.

Furnizorul dreptului de utilizare a licențelor a fost asocierea de firme D-Con.Net AG, D-Con.Net GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG, Dim Soft SRL și Microsoft România (în calitate de subcontractant), singurul ofertant care s-a înscris la licitația organizată de minister.

Contractul încheiat între D-Con.Net AG și MSI a fost cesionat către UniCredit Țiriac Bank în septembrie 2009.

În intervalul 2010-2012, MSI a plătit, în trei tranșe, suma de 90,18 milioane de euro pentru închirierea cu opțiune de cumpărare a drepturilor neexclusive de utilizare a licențelor Microsoft pe o durată de 3 ani, până la 30 septembrie 2012, pentru unele instituții.

În total, pentru utilizarea licențelor Microsoft în perioada 2009-2012, suma pe care MSI a plătit-o se ridică la 104,1 milioane de euro, respectiv 90,2 milioane de euro și 13,9 milioane de euro.

Pentru asigurarea legalității utilizării licențelor Microsoft utilizate în instituțiile publice în intervalul 2013-2015, părțile au încheiat un alt contract în valoarea totală de 33,25 milioane de euro.

În intervalul 2005-2009, autoritățile române au plătit pentru utilizarea licențele Microsoft în perioada 2004-2009 suma de 105,08 milioane de dolari, în baza unu contract semnat în aprilie 2004 între Secretariatul General al Guvernului (SGG) și Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, partenerul Microsoft Ireland Operations Limited.

În dosarul licențelor Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foști miniștri – senatorii Șerban Mihăilescu și Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu și Adriana Țicău.

Camera Deputaților a aprobat, în 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Președintele Traian Băsescu a avizat, în 3 octombrie, cererea DNA, pentru foștii miniștri Adriana Țicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu și Daniel Funeriu.

Procurorii anticorupție le-au adus la cunoștință Adrianei Țicău și lui Daniel Funeriu acuzațiile și faptele de care s-ar face vinovați în dosarul Microsoft.

Gabriel Sandu, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, a fost arestat pe 29 octombrie, pentru luare de mită în formă continuată și spălare de bani. Tot atunci au fost arestați primarul municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, și oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru, toți fiind acuzați de trafic de influență și spălare de bani.

Plenul Senatului a avizat săptămâna trecută începerea urmării penale în cazul senatorilor Șerban Mihăilescu și Ecterina Andronescu.

Potrivit anchetatorilor, contractul cadru de închiriere de licențe Microsoft încheiat în aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Contractul cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se, în mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de cel real, având la bază un necesar nefundamentat, susțin procurorii.

Persoanele din Guvern, ministere și din societățile implicate în derularea proiectului privind licențele Microsoft pentru școli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului, potrivit procurorilor.

Conform DNA, Dorin Cocoș a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, ar fi cerut și primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Șerban Mihăilescu și Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obține încheierea contractului de închiriere a licențelor Microsoft, mai spun anchetatorii.

Citește și