Prima pagină » Știri » Covasna: Două abatoare autorizate pentru sacrificarea cailor, carnea procesată nefiind pentru export

Covasna: Două abatoare autorizate pentru sacrificarea cailor, carnea procesată nefiind pentru export

Două abatoare din județul Covasna sunt autorizate pentru sacrificarea cailor, însă carnea procesată la aceste unități nu a fost pentru export, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, Siko Barabasi Sandor.

Două abatoare din județul Covasna sunt autorizate pentru sacrificarea cailor, însă carnea procesată la aceste unități nu a fost pentru export, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, Siko Barabasi Sandor.

Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna a afirmat că la cele două abatoare autorizate pentru sacrificarea cailor – din Sfântu Gheorghe și din Lemnia – în cursul anului 2012 au fost sacrificate în total 67 de cabaline, dar carnea procesată nu a fost pentru export.

Directorul DSVSA Covasna a explicat că, din cei 67 de cai, șase au fost sacrificați pentru că sufereau de anemie infecțioasă.

Potrivit sursei citate, o cantitate de circa 11 tone de carne de cal a fost vândută unor firme din România, iar restul de aproximativ 12 tone a fost prelucrată de cele două firme care administrează abatoarele, fiind transformată în mezeluri.

Directorul DSVSA a subliniat că toată carnea de cal a fost testată și nu s-au constatat nereguli.

Cantități importante de carne de cal – până la 100 la sută – au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna și spaghete bolognese care ar fi trebuit să conțină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice și irlandeze, iar lasagna și spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România.

Descoperirea cărnii de cal în lasagna marca Findus a provocat un scandal în Marea Britanie. Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus a afirmat, sâmbătă, că intenționează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal. La rândul său, grupul agroalimentar Findus s-a declarat „înșelat” și a anunțat că va depune plângere luni. Ulterior, grupul agroalimentar Findus a acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal românească cu mențiunea „vită”.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, că din România nu a fost exportată carne de cal greșit etichetată, autoritățile verificând cele două abatoare menționate de firma franceză, dar suspiciunile nu s-au confirmat.

Constantin a spus că autoritățile franceze „s-au referit” la două abatoare din România. Unul dintre ele se află în Brașov (CarmOlimp, controlat de familia secretarului de stat din Ministerul Agriculturii Valentin Șoneriu) și altul în Botoșani.

„Aceste abatoare au fost indicate de compania franceză ca fiind suspecte, compania franceză fiind aflată în centrul unui scandal internațional, fără a exista probe sau indicii că falsul s-ar fi produs pe teritoriul României”, a adăugat ministrul.

El a spus că nu există vreun indiciu care să confirme că etichetarea greșită ar fi avut loc în România.

„De când pleacă din gospodăria cetățeanului și până când este sigilată, marfa trece prin cel puțin patru controale sanitar-veterinare. Transportul iese din țară sigilat și nu va fi desigilat decât când intră în unitatea de procesare. Una dintre societăți a exportat doar carne de cal, ceea ce înseamnă că etichetarea greșită era practic imposibilă. Cea de-a doua exportă și carne de cal, și de vită, și are o
tradiție de șapte ani în domeniu, fără să fi existat vreodată suspiciuni cu privire la modul în care își desfășoară activitatea. Verificările la această societate nu confirmă etichetarea greșită”, a arătat ministrul Agriculturii.

El a precizat că din România nu a fost exportată carne tocată.

„Nu se confirmă niciuna dintre suspiciunile vehiculate în presă. Din punctul nostru de vedere, al autorităților române, până la apariția nor elemente noi, considerăm chestiunea încheiată”, a adăugat Constantin.

CarmOlimp a transmis luni că acțiunile din Franța reprezintă un atac fără precedent asupra industriei românești de profil.

„În tot decursul anului 2012 grupul Carmolimp nu a livrat la export carne de vită, motiv pentru care carnea de cal nu ar fi avut cum să fie greșit etichetată. De asemenea, reprezentanții Carmolimp consideră cel puțin rușinoasă încercarea Spanghero și Comigel de a da vina pe producătorii români. Dacă a plecat din România carne de cal, aceasta nu putea fi etichetată decât ca și carne de cal. Dacă procesatorul francez a confundat carnea, atunci cu siguranță era prima zi din viața sa când procesa carne”, se arată într-un comunicat al CarmOlimp.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Ministrul Agriculturii și celelalte autorități cu atribuții în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, „din Franța, Luxemburg sau altă parte”, să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca „suspectul de serviciu”.

Autor
Autor

Citește și