COVID-19. Avocatul Poporului a sesizat CCR privind internarea asimptomaticilor: „Înseamnă restrângerea libertății unei persoane”
Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) provind excepția de neconstituționalitate în legătură cu mai multe măsuri legale care privesc reforma în domeniul sănătății, se arată într-un comunicat al instituției. Aceasta a explicat, miercuri seara la Antena 3, care sunt motivele sesizării sale.
„Cu siguranță, pentru combaterea acestei epidemii, au fost necesare diferite măsuri. Noi am primit, în ultima vreme, foarte multe sesizări, multe petiții. Am primit o petiție semnată de peste 700 de medici. Toate aceste petiții ne semnalau faptul că oamenii, mai ales cei asimptomatici, sunt internați, ținuți în spitale perioade lungi de timp. Până și externarea se produce foarte greu. În momentul în care ne-am uitat pe toate actele normative care există, am constatat că Legea Sănătății, articolul 25 din Legea 95/2006 este extraordinar de vagă. Ea nu stabilește clar, atunci când e vorba de măsura internării obligatorii, care sunt limitele acesteia”, a precizat aceasta, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3.
Avocatul Poporului a afirmat că o internare obligatorie înseamnă restrângerea libertății unei persoane.
„Firesc e ca legea să stabilească limitele acestei restrângeri, gradualitatea măsurilor, felul în care încetează. Dar legea noastră doar spune că toate acestea vor fi reglementate prin ordin al ministrului”, a mai spus Renate Weber.
Avocatul Poporului cere includerea COVID-19 în bolile infectocontagioase din categoria A. Concediul medical ar trebui plătit sută la sută
Avocatul Poporului (AP) a solicitat, la începutul acestei luni, includerea COVID-19 în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A, astfel încât incapacitatea temporară de muncă să fie plătită în proporţie de 100%, potrivit unui comunicat al AP, citat de Agerpres.
„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi solicită Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Sănătăţii să dispună măsuri urgente pentru ca boala COVID-19 să fie inclusă în grupa bolilor infectocontagioase din grupa A, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1186/2000, şi, în consecinţă, asiguraţii să beneficieze de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă plătită în procent de 100%. Aceasta în condiţiile în care, potrivit specialiştilor, boala este extrem de contagioasă şi cu o arie de răspândire foarte mare”, se arată în comunicat.