COVID-19. Forțe noi în lupta cu pandemia. Câinii special instruiți sunt testați pentru a detecta cazurile de coronavirus: „Acest lucru ar ajuta la prevenirea reapariției bolii!”
Câinii speciali antrenați pentru detectarea bolilor ar putea fi soluția de criză pentru a rezolva parțial problema lipsei de teste cu care se confruntă multe țări în timpul pandemiei coronavirusului.
Câinii sunt capabili să miroasă 750 de persoane pe oră, potrivit șefului unei agenții non-profit care antrenează câini medicali, relatează BBC.
Potențialul câinilor de a răspunde la pandemia coronavirusului este explorat de Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra (LSHTM), Universitatea Durham și organizația Câinilor de detecție medicală.
LSHTM a publicat un comunicat de presă la sfârșitul lunii martie, care descrie proiectul experimental, care încearcă să stabilească dacă câinii pot detecta în mod fiabil COVID-19 așa cum se întâmplă în cazul altor boli.
„Acest lucru ar ajuta la prevenirea reapariției bolii”
Aceștia intenționează să antreneze șase câini dacă testele inițiale au succes, potrivit unui raport din 17 aprilie al tabloidului britanic Daily Mirror.
Antrenamentul presupune testarea câinilor cărora li se oferă măști medicale ale pacienților diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus pentru a descoperi dacă noul COVID-19 are un miros unic care poate fi identificat prin simțurile acute ale patruzeilor.
Experimentul va dura câteva săptămâni.
James Logan, șeful departamentului de control al bolilor la LSHTM, a declarat: „Este primele zile pentru depistarea mirosului COVID-19. Nu știm dacă COVID-19 are încă un miros specific, dar știm că alte boli respiratorii ne schimbă miros de corp, astfel încât există o șansă ca acesta să o facă.
Profesorul Steve Lindsay, de la Departamentul de Bioștiință al Universității Durham, a declarat că acești câini de detecție ar putea fi folosiți în aeroporturi pentru a identifica rapid persoanele care transportă virusul.
„Acest lucru ar ajuta la prevenirea reapariției bolii după ce actuala epidemie ajunge să fie sub control”, a explicat acesta.
Șeful controlului bolii din cadrul LSHTM, profesorul James Logan, a declarat că cercetările au arătat că acești câini medicali ar putea detecta mirosul infecției de malarie cu un nivel de precizie „peste standardele Organizației Mondiale a Sănătății pentru un diagnostic”.
Câinii de detecție medicală sunt deja utilizați pentru a ajuta la detectarea unei serii de afecțiuni, inclusiv cancer, malarie și Parkinson.