Un mesaj elaborat de psihologii Jandarmeriei București, gândit în așa fel încât să-i liniștească pe militarii care lucrează în stradă, a produs controverse după ce aceștia au fost asigurați, oficial, că în cazul în care se infectează cu noul coronavirus riscă, cel mult, simptomele minore ale unei simple răceli.
Având în vedere sentimentul de teamă pe care pandemia de COVID 19 îl insuflă tuturor, pshilogii Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București au realizat un instructaj în funcție de care șefii instituției să se orienteze atunci când își motivează oamenii din subordine.
În principal, jandarmii sunt învățați cum să se poarte cu cetățenii aflați sub „influența fricii” și li se explică de ce măsurile față de cetățenii care nu respectă regulile trebuie să fie „ferme”.
Există însă și un paragraf care se referă la modul în care jandarmii din teren trebuie să privească riscul de infectare, care a ridicat o mulțime de controverse, în condițiile în care contrazice, în mod direct, concluziile și recoamndările făcute de instituții de specialitate, de talie mondială.
„În ciuda riscului ridicat de infectare, jandarmii nu trebuie să manifeste nicio reținere în îndeplinirea misiunilor și trebuie să fie conștienți că fac parte din categoria persoanelor asupra cărora, potrivit cercetărilor științifice efectuate, infectarea lor cu virusul are efecte minore, comparabile cu o răceală fără efecte majore asupra stării generale de sănătate, dacă nu există boli grave asociate”, se arată în documetul citat.
Referitor la materialul respectiv, Jandarmeria București susține că, de fapt, are ca scop asigurarea suportului psihologic.
„În astfel de situații, suportul psihologic este absolut necesar și orice modalitate de încurajare, informare și asistență este esențială”, se arată într-o poziție oficială a DGJMB.
În acest sens, șefii instituției spun că s-au bazat pe afirmațiile făcute de specialiști, care au anunțat că boala nu este foarte periculoasă pentru tineri.
Totuși, doctorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a anunțat public faptul că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția cu privire la faptul că trebuie să fim atenți și să încercăm să evităm boala, indiferent de vârstă.„Rămân în continuare acele categorii vulnerabile, în rândul cărora mortalitatea poate să ajungă la 15, chiar 20 la sută, iar în rândul celorlalte categorii este mult mai mică, dar asta nu înseamnă că nu există, iar lucrul acesta trebuie foarte bine înțeles”, a spus Rafila, citat de www.digi24.ro.
În cazul în care se vor înregistra cazuri grave în rândul jandarmilor bucureșteni, provocate de infectarea cu noul coronavirus, atunci, spune conducerea Jandarmeriei București, psihogii vor trebui să răspundă personal.
”Precizăm, totodată, că, în exercitarea actului profesional, psihologii militari beneficiază de independență profesională iar răspunderea pentru conținutul materialelor de suport le revine în totalitate”, a anunțat DGJMB.