Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, sâmbătă, că întrerupe studiile asupra medicamentului anti-malarie hidroxiclorochina și combinația de medicamente lopinavir / ritonavir la pacienții cu COVID-19, pentru că nu au reușit să reducă mortalitatea bolnavilor.
OMS a raportat peste 200.000 de noi cazuri la nivel global, pentru prima dată, într-o singură zi. În Statele Unite s-au înregistrat 53.213 din totalul de 212.326 de cazuri noi înregistrate vineri, a spus OMS.
„Aceste rezultate ale studiilor provizorii arată că hidroxiclorochina și lopinavir/ritonavir produc nu reduc mortalitatea pacienților cu COVID-19, sau o fac în mică măsură, în comparație cu standardul terapeutic. Cercetătorii studiului vor întrerupe imediat testele”, a spus OMS într-un comunicat, citat de Mediafax.
O altă zonă a studiului OMS este analiza efectului potențial al medicamentului antiviral remdesivir produs de Gilead asupra COVID-19. Comisia Europeană a acordat, vineri, remdesivir o aprobare condiționată pentru utilizare.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat reporterilor, vineri, că aproape 5.500 de pacienți din 39 de țări au fost recrutați până acum în testele clinice și că rezultatele provizorii erau așteptate în două săptămâni.
Aproximativ 17 vaccinuri COVID-19 sunt testate pe om, printre aproape 150 de tratamente în curs de dezvoltare.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS), prin vocea directorului său, Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertiează că pandemia de Covid-19 este departe de sfârșit și îndeamnă toate statele de pe glob să depășească disputele politice și să lupte împotriva coronavirusului la unison.
Avertismentul OMS vine în contextul în care mai multe țări virusul pare să revină în forță în urma măsurilor de relaxare, inclusiv în România.
Marea Britanie a luat decizia de a reintroduce măsuri stricte de combatere a virusului, în Leicester, după ce s-a confruntat cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri.
Dincolo de ocean, multe state au decis să își amâne redeschiderea economiilor dat fiind numărul crescut de infectări.
Directorul OMS a avertizat că noul coronavirus va infecta mult mai mulți oameni dacă guvernele lumii nu vor lua măsurile necesare.
Acesta a dat exemplul Germaniei, Japoniei și Coreei de Sud. Acestea sunt țări cau au impus măsuri stricte în perioada pandemiei și care s-au axat pe o testare amplă a populației.
”Ce e mai rău, abia acum urmează! Îmi pare rău să spun asta, dar cu acest tip de mediu și condiții, ne temem de ce e mai rău. De aceea trebuie să acționăm împreună”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, citat de Antena 3.