Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a scris, luni, un mesaj pe Facebook după ce un medic de la Ambulanța Olt, confirmat cu COVID-19, a murit la ”Institutul Matei Balș”.
„Azi (luni – n.r.), colegii de la Serviciul Județean de Ambulanță Olt își iau rămas bun de la un medic care a lucrat în cadrul serviciului respectiv, după ce a pierdut lupta cu COVID 19. Tot azi, polițiștii de la IPJ Olt își iau rămas bun de la un coleg polițist care a căzut victimă virsului SARS-COV 2. Recent ne-am mai luat rămas bun de la un coleg pompier din Constanța și doi colegi ambulanțieri din Suceava, căzuți la datorie tot în urma infectării cu virusul SARS-COV 2”, a scris Arafat pe pagina sa de socializare.
Acesta le-a transmis un mesaj celor care pun la îndoială acțiunile medicilor și autorităților și susțin că epidemia este o farsă.
„În ultima perioadă am asistat la discuții și atacuri pe rețelele de socializare, și în media, în care personaje care nu au niciun habar ce înseamnă medicina, ce înseamnă pandemia și ce înseamnă virusul cu care ne confruntăm pun la îndoială acțiunile medicilor și ale autorităților fără să știe ce înseamnă pregătire și răspuns în astfel de situații sau ce înseamnă asumarea răspunderii de către cei care iau deciziile cele mai grele în această perioadă. Invit pe cei care pun la îndoiala situația în care ne aflăm, mai ales cei care spun insistent că este vorba de o «farsă», să privească în ochi familiile celor căzuți la datorie și să le spună direct că rudele lor au căzut la datorie din cauza unei «farse»”, a mai scris șeful DSU.
Un medic în vârstă de 51 de ani de la Ambulanța Olt, diagnosticat în 20 mai cu noul coronavirus, a murit, luni, la Institutul Național „Matei Balș”, din București, a declarat, pentru Mediafax, prefectul de Olt, Florin Constantin Homorean.
Un ambulanțier de 53 de ani a murit, la începutul lunii aprilie, fiind primul cadru medical decedat din cauza coronavirusului. Locuia singur, iar liderul de sindicat de la Ambulanța Suceava, Daniel Feher, crede că acesta se temea să intre în spital, pentru că acolo „e dezastru”, motiv pentru care a rămas acasă.
Ambulanțierul locuia singur, însă fiica sa a fost cea care a sunat la 112 și a spus că părintele său nu se simte bine. Liderul de sindicat de la Serviciul Județean de Ambulanță Suceava, Daniel Feher, crede că echipajul a ajuns greu acasă la colegul infectat.
„Din păcate ambulanțele erau blocate toate la urgențe, majoritatea transportă pacienți confirmați cu coronavirus și stau ore întregi acolo. Ăsta e un motiv pentru care nu putem să onorăm toate solicitările. Din păcate, cred că și colegului meu i-a fost fatal că nu a putut să ajungă la timp ambulanța. Nu știu în cât timp au ajuns colegii la el”, a declarat, pentru Mediafax, Daniel Feher, lider de sindicat la Serviciul Județean de Ambulanță Suceava.
Acesta a spus că nu știe cum s-a infectat cu noul coronavirus colegul ambulanțier, dar crede că acesta a rămas acasă pentru că se temea să intre în spitalul Suceava, pentru că „acolo e dezastru”.
Un alt angajat al Serviciului Județean de Ambulanță Suceava a murit, la începutul lunii mai, în urma infectării cu COVID-19. Raed Arafat a postat un mesaj pe Facebook referitor la moartea bărbatului.
„Al doilea coleg ambulantier a decedat fiind victima virusului SARS-COV 2. Condoleantele familiei acestuia si colegilor de la Serviciul de Ambulanta Judetean Suceava”, a scris Arafat.