Prima pagină » Știri » Covor de flori și copii în port popular românesc de sărbătoarea Floriilor, la Miercurea Ciuc

Covor de flori și copii în port popular românesc de sărbătoarea Floriilor, la Miercurea Ciuc

Covor de flori și copii în port popular românesc însoțesc sărbătoarea de florii la Miercurea Ciuc

De la primele ore ale dimineții, românii ortodocși din Miercurea Ciuc au așternut zeci de metri de covoare cu motive tradiționale, țesute manual, peste care s-a întins pânza albă, simbol al neprihănirii, acoperită, apoi, cu flori de primăvară și ramuri de salcie înmugurite, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Înaltul (IPS Ioan Selejan – n.r.) va veni și va intra în biserica noastră la fel ca Iisus Hristos în Cetatea Sfântă”, a explicat unul dintre copiii care l-au așteptat pe arhiepiscopul ortodox al Covasnei și Harghitei.

„I-am adus flori Înaltulului ca să le atingă. O floare o să i-o dau lui și alta o pun la icoană, pentru Iisus, că e mare sărbătoare”, a adăugat o fetiță în vârstă de cinci ani, îmbrăcată într-un costum popular, cu ie albă, scrobită și plină de dantelă împletită cu iglița.

O credincioasă cu brațele încărcate de flori a precizat că „în fiecare Duminică a Floriilor se întinde covorul de flori înaintea Înaltpreasfințitului Ioan, spre cinstirea lui, refăcând, totodată, an de an, drumul Domnului în Ierusalim”.

Clopotele și imnurile bisericești au vestit sosirea arhierpiscopului Ioan și credincioșii au ieșit din biserică să primească binecuvântarea. Primii au fost copiii, pe care arhiereul Covasnei și Harghitei i-a îmbrățișat și le-a dăruit iconițe.

„Așa cum în urmă cu 2.000 de ani oamenii l-au întâmpinat pe Iisus cu făclii și ramuri de finic, evlavia noastră creștinească românească face ca în fiecare an credincioșii să își aștepte ierarhul cu covor de flori. Este un covor de lacrimi, un covor de speranțe, un covor curat pe care așteptăm ca, într-o bună zi, să vină Însuși Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Acest covor nu este pentru mine, ci este pentru Hristos, noi pe El îl așteptăm să vină, să ne mângâie, să ne mântuiască, așa cum a primit poruncă de la Tatăl”, a declarat IPS Ioan Selejan.

În așteptatarea Săptămânii Patimilor, preoții i-au îndemnat pe credincioși să respecte învățăturile sfinte, să fie buni, răbdători, să își ajute semenii, iar la finalul slujbei le-au dăruit florile și crenguțele cu muguri sfințite, pe care le vor păstra la icoane până anul viitor, cu credința că vor proteja familia. Florile sfințite nu se aruncă, ci se ard, după ce vor fi înlocuite cu altele proaspete, la Floriile din anul viitor.

Citește și