Cozi și scandal în fața Remat Cluj. Unii oameni reclamă că le-au fost furate piese din mașini și că numărul voucherelor este prea mic
Proprietarii a circa 40 de mașini s-au adunat, luni dimineață, unii chiar de la ora 5.00, la punctul de lucru al Remat SA Cluj de pe strada Romulus Vuia din Cluj-Napoca, după ce și-au parcat mașinile în zonă și cu două săptămâni înainte pentru a le putea preda în schimbul unui voucher în valoare de 6.500 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Mi-am adus o Dacie 1300 din 1982. Și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul, avem nevoie de o mașină nouă. Numai că sunt cam pe locul 20 la rând, așa că nu prea am șanse să scap de mașină. Nu înțeleg cum se pot da zece vouchere la un punct de lucru al Remat când sunt zeci de proprietari care așteaptă să își predea mașinile? Cineva de la București trebuie să răspundă pentru această situație, nu să își bată joc de noi”, a spus Sandu, unul dintre proprietarii aflați cu mașina în fața Remat.
Alți proprietari au reclamat faptul că după ce și-au lăsat mașinile în fața Remat timp de mai multe zile au descoperit că acestea au rămas fără baterie, fără radiator sau rezervor sau au cauciucurile tăiate.
„Așa e la români, primul gând să fure. M-am trezit fără baterie și nu puteam să intru cu mașina în curtea Remat s-o predau. Noroc că m-a ajutat un prieten cu o baterie de rezervă. Acum să vedem dacă apuc și eu un voucher, că la câte s-au dat, slabe șanse”, a spus un alt proprietar de mașină.
La rândul său, directorul comercial al Remat Cluj, Mircea Ștef, a declarat, luni, că numărul voucherelor ar trebui suplimentat pentru că cererile depășesc cu mult oferta.
„Sperăm ca la o suplimentare să primim măcar 120 de vouchere pentru cele patru puncte Remat din județul Cluj, față de 40 câte am primit acum”, a spus Ștef.
Societatea Remat Cluj a primit doar 40 de vouchere pentru programul „Rabla” pe întreg județul Cluj, numărul fiind considerat „revoltător de mic, o bătaie de joc”, în condițiile în care în anii trecuți primea aproximativ 1.800.
Directorul comercial al SC Remat SA Cluj, Mircea Ștef, declara, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că societatea are patru puncte de lucru în județ, unul la Câmpia Turzii, unul la Gherla și două în Cluj-Napoca, astfel că fiecăruia îi revin zece vouchere. Acesta reclama că Administrația Fondului pentru Mediu a alocat vouchere pentru programul „Rabla” și unor SRL-uri din județ, despre care a spus că nu știe cum ar fi putut respecta cerințele.
Potrivit site-ului Administrației Fondului pentru Mediu, pe lista colectorilor acceptați în județul Cluj pentru programul „Rabla”, pe lângă Remat SA se numără diverse firme din Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Turda sau Aghireș, printre care și una de tâmplărie.
Înscrierea cetățenilor, firmelor și instituțiilor în Programul „Rabla” începe luni, un sfert din cele 17.000 de tichete destinate persoanelor fizice fiind distribuite colectorilor validați într-o primă etapă, astfel că la mai multe puncte de colectare se regăsesc în prezent și sub 10 tichete.
Pentru Programul „Rabla” 2013 au fost alocate 20.000 de vouchere de 6.500 de lei, valoarea acestora crescând de la 3.800 de lei, cât a fost în anii precedenți. Pe de altă parte, numărul tichetelor a scăzut la 20.000 (dintre care 17.000 sunt pentru persoanele fizice și 3.000 pentru firme și instituții publice), față de 45.000 în 2012, 120.000 în 2011 și 190.000 în 2010.
Persoanele fizice care doresc să beneficieze de valoarea voucher-ului obținut la casarea autovehiculului mai vechi de 10 ani se pot înscrie de luni la unul din colectorii validați în program, a căror listă se regăsește pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), în timp ce firmele și instituțiile publice interesate se înscriu, tot de luni, direct la AFM, instituția care gestionează Programul „Rabla”.