Prima pagină » Știri » Cozi uriașe la UBB Cluj, pentru cazare în cămine

Cozi uriașe la UBB Cluj, pentru cazare în cămine

Cozi uriașe la UBB Cluj, pentru cazare în cămine
Cozi uriașe la UBB Cluj, pentru cazare în cămine

Primii studenți de la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca s-au așezat la rând în fața Căminului 16, cel mai mare din Complexul Studențesc Hasdeu, încă înainte de ora 6.00, deși programul a început la ora 8.00. Unii au venit din județe îndepărtate, cu geamantanele pline, însoțiți de părinți, în timp ce alții doar pentru a-și face formele de cazare, urmând să se întoarcă luni, când începe anul universitar.

Marian este student în anul I la Informatică și a venit din Vaslui, cu părinții și cu o mașină burdușită de bagaje. A preferat UBB în detrimentul unei universități din Iași pentru că spune că la Cluj este un pol de IT. A făcut o cercetare pe internet despre condițiile de cămin și știe la ce să se aștepte.

„Am aflat că vom sta cinci în cameră, sper să îmi fac prieteni mulți, și de la alte facultăți. Zona Hasdeu este cunoscută pentru viața de student, abia aștept să o descopăr, mai ales partea de chefuri cu colegii. Mi-am adus laptop, știu că este internet în cameră, că avem condiții bune, chiar și sală de fitness. Mi-am adus haine și pentru iarnă, mâncare, lenjerie de pat, pentru că până la Crăciun nu mai ajung acasă”, spune studentul.

Sergiu, student la Istorie și Filosofie, a venit tot cu părinții, din localitatea Sărmașu, județul Mureș, dar fără bagaje. Nu s-a interesat înainte ce condiții va avea în cămin, dar chiria i se pare mai mult decât atractivă.

„Vom plăti 100 de lei pe lună. Din auzite, condițiile de cazare ar fi bune. Sper să fie bine și să îmi placă viața de student căminist”, spune Sergiu. După ce își va lua în primire locul în cameră, se va întoarce luni, odată cu deschiderea anului universitar.

Un alt student la Informatică, Peter, este din județul Sălaj și a venit împreună cu părinții pentru a se caza în cămin.

„Nu m-am interesat înainte de condiții, dar sora mea a fost tot studentă la UBB, în urmă cu mai mulți ani, tot în Hasdeu, și mi-a povestit că sunt condiții bune. Eu mi-am adus toate bagajele, tot ce am nevoie, inclusiv mâncare pentru o perioadă, până vedem exact ce găsim pe aici”, afirmă studentul.

Tatăl acestuia spune că fiul său nu are încă laptop, dar îi va cumpăra săptămâna viitoare, pentru a-l putea folosi în cămin.

„Am venit cu el să îl ajut, să fim liniștiți că s-a cazat, că și-a aranjat bagajele”, adaugă bărbatul.

Vlad, student la Litere, este dintr-o comună de lângă Târgu Jiu și a venit singur, cu un geamantan mare și o geantă de umăr. A ajuns dimineață în Gara Cluj-Napoca, iar înainte de ora 6.00 s-a așezat la coadă la cămin și s-a trecut pe listă printre primii.

„Am mulți prieteni din Gorj care au fost studenți la Cluj, la Drept și la Științe Politice, știu să se face școală bună aici, iar condițiile de cazare sunt mai mult decât bune. Eu mai am trei frați mai mici, așa că să stau cu alți băieți în cameră chiar nu mi se pare o problemă. Abia aștept să gust viața de student, cu învățătură, dar și cu distracție”, spune Vlad.

Căminul 16 din Complexul Studențesc Hasdeu, numai de băieți, are 1.065 de locuri, în camere cu cinci paturi, având, în total, 213 camere, dotate cu internet pe cablu, iar la fiecare din cele zece etaje există o baie comună, o sală de lectură, cu internet wi-fi, și un oficiu, cu plite cu gaz. Studenții care se cazează aici au la dispoziție și o spălătorie dotată cu 28 de mașini de spălat și 15 uscătoare de haine, care deservește jumătate din complexul studențesc, iar în subsol se află o sală cu mese de ping-pong, de biliard și o sală de fitness cu aparate multifuncționale, toate fiind folosite gratuit de studenți, între orele 7.00 și 21.00.

Chiria lunară pentru un loc în căminul 16 se ridică la 100 de lei, incluzând cheltuielile legată de apă, încălzire și electricitate.

UBB are și cămine confort I, de tip garsonieră pentru două persoane, cu baie și bucătărie în fiecare cameră, pentru care se percepe o chirie de 170 de lei pe lună.

La UBB a început, vineri dimineață, cazarea studenților din anul I, urmând ca sâmbătă și duminică să se cazeze cei din anii II și III. Cea mai mare universitate clujeană oferă studenților, în total, 5.204 locuri de cazare, în cele 17 cămine pe care le are în administrare, pentru care au fost depuse peste 9.000 de cereri. Regia de cămin variază în funcție de gradul de confort și se încadrează între 100 și 170 de lei pe lună.

În total, universitățile de stat din Cluj-Napoca oferă peste 13.000 de locuri de cazare în căminele studențești.

(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)

Citește și