CREAȚIE. Ziua Mondială a Artei, marcată pe 15 aprilie, este sărbătorită online
Arta hrăneşte creativitatea, inovaţia şi diversitatea culturală la nivel global şi favorizează dialogul. Acesta este motivul pentru care artiştii trebuie să fie sprijiniţi, iar libertatea de exprimare trebuie să fie respectată şi protejată.
Ziua Mondială a Artei este o ocazie de a întări legăturile între creaţiile artistice şi societate şi să pună în valoare contribuţiile artiştilor la dezvoltarea culturală. Este, de asemenea, o ocazie de a promova artele în şcoli ca parte a procesului de educare.
Ziua a fost sărbătorită prima dată în 2012, fiind instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei, la cea de-a XVII-a Adunare generală, care a avut loc în Guadalajara, Mexic.
Data a fost aleasă în memoria artistului renascentist italian Leonardo da Vinci, care s-a născut pe 15 aprilie 1452.
Ziua este de obicei marcată prin dezbateri, conferinţe, ateliere, prezentări, expoziţii, dar, anul acesta, în contextul pandemiei de COVID-19, sărbătoarea s-a mutat în mediul online.
Astfel, de la ora 17.00, pe pagina de Facebook Casa Artelor „Dinu Lipatti”, va fi transmis recitalul extraordinar „Balada, un secol de muzică”, susţinut de doi artişti de talie internaţională, violonistul Alexandru Tomescu şi pianista Angela Drăghicescu. Evenimentul cultural a avut loc în Salonul de Muzică din Casa Lipatti, în anul Centenarului Marii Uniri, fiind inclus în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Turneului Internaţional Stradivarius, desfăşurat în perioada 9 mai – 11 iunie 2018.
De asemenea, Ministerul Culturii invită publicul la „ResiliArt”, o dezbatere virtuală organizată de UNESCO între orele 15:00 şi 17:00 (ora României). Dezbaterea va fi transmisă în direct la următorul link: http://unesco.org/resiliart-debate, iar specialiştii vor putea răspunde la întrebări din partea publicului.
ResiliArt este o mişcare globală care constă într-o serie de dezbateri virtuale cu profesionişti cheie din sectoarele creative şi artişti – deopotrivă cunoscuţi şi necunoscuţi – care discută efectele măsurilor actuale asupra sectorului cultural. Scopul este de a sprijini statele membre în dezvoltarea de politici publice şi mecanisme financiare coerente care pot ajuta indivizii şi comunităţile creative să depăşească actuala criză.