Cârtița aurie Van Zyl este o creatură extraordinară, pe cale de dispariție: nu are ochi sau urechi vizibile și „înoată" chiar sub suprafața dunelor de nisip din Africa de Sud, relatează CNN.
Această specie extrem de rară a fost localizată în numai două zone de pe Glob, ambele aflate în deșertul Karoo Succulent, care se întinde între Namibia și Africa de Sud. Este un teritoriu recunoscut la nivel mondial pentru biodiversitatea nemaiîntâlnită într-o zonă aridă, potrivit UNESCO.
În mod neobișnuit pentru un deșert, în Karoo-ul Suculent există o abundență de plante – inclusiv o treime din speciile suculente din lume (precum cactusul ori aloe vera), care pot supraviețui temperaturilor scăzute stocând apa în tulpini și frunze. Acestea le servesc drept hrană animalelor și insectelor din deșert, care sunt afecatate la rândul lor de braconieri, a relatat
CNN. S-au făcut solicitări pentru demararea unor proiecte mai serioase, care să protejeze deșertul Karoo Succulent, cu fauna și flora sa unică în lume.
Pentru ecologiștii care asigură protejarea creaturilor pe cale de dispariție din Karoo, una dintre cele mai mari provocări este să identifice exact locul în care trăiesc aceste cârtițe aurii în vastul deșert.
Ian Little este cercetător la Universitatea Cape Town și încearcă să protejeze aceste ființe neobișnuite. „Chiar dacă pășești ușor, te pot simți venind de la o distanță mare și atunci se îngroapă adânc”, a relatat el. „Se mișcă prea repede pentru a le putea prinde, însă nu parcurg distanțe lungi.” Dronele ar putea fi soluția salvatoare pentru oamenii de știință.
Cârtițele aurii ale lui Van Zyl nu au ochi, nici urechi vizibile, și secretă un olei violet. Fiind atât de rare și neobiuite în ceea ce privește aspectul, cercetătorii depun toate eforturile în încearcarea de a le salva.