Reprezentații creditorilor externi ai Greciei cer băncilor comerciale elene să-și vândă subsidiarele și băncile afiliate din Europa de Sud-Est, precum și activitățile nebancare de pe piața elenă, potrivit unor surse apropiate situației, citate de publicația elenă Kathimerini.
În România sunt prezente mai multe bănci elene. Astfel, National Bank of Greece deține Banca Românească, Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank și Alpha Bank au operațiuni sub brand propriu.
Troica, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și FMI, vrea vânzarea imediată a activităților nebancare, în baza unui calendar precis, și exercită presiuni pentru vânzarea subsidiarelor din Balcani, relatează Kathimerini.
Directorul general adjunct pentru ajutor de stat al Comisiei Europene, Gert Jan Koopman, se află la Atena de mai multe zile și se întâlnește cu managerii băncilor elene privind planurile de afaceri pe care instituțiile de credit trebuie să le depună în cotextul recapitalizării.
Potrivit surselor, Koopman a descris managerilor cadrul în care trebuie să se încadreze planurile de afaceri. Directoratul General pentru Concurență ar urma să trimită, săptămâna următoare, instrucțiuni scrise băncilor locale privind planurile de afaceri.
Sectorul bancar din România în grafice și tabele
Oficiali bancari afirmă că instituțiile de credit vor fi nevoite să depună planurile până la sfârșitul lunii iunie. După consultări, planurile vor fi convenite până la mijlocul lunii iulie.
Unul dintre punctele dificile din negocieri rămâne soarta subsidiarelor și băncilor afiliate din Balcani.
Troica vrea o reducere drastică a prezenței băncilor elene în țările din regiune. Creditorii Greciei consideră că prezența puternică în Balcani este un lux pe care băncile elene nu și-l pot permite, ca urmare a situației slabe a bazei de capital și a presiunii uriașe sub care se află din cauza recesiunii din Grecia.
Băncile afirmă că ar fi o greșeală strategică majoră să-și vândă subsidiarelor din Europa de Sud-Est într-o perioadă dificilă. Ajustări și posibil unele vânzări vor fi necesare, afirmă băncile, subliniind însă că păstrarea unei prezențe în regiune este crucială pentru supraviețuirea lor în viitor, da și pentru economia elenă în general.
Cele mai mari patru bănci din Grecia – National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank și Eurobank – trebuie recapitalizate după ce au înregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de ștergere a datoriilor satatului elen. Fondurile pentru recapitalizare sunt asigurate statului elen din fondul pentru stabilitate al zonei euro.
Cele patru bănci cu importanță sistemică au nevoie de 27,5 miliarde de euro, potrivit Fondului Elen pentru Stabilitate Financiară. Astfel, Eurobank necesită fonduri de 5,84 miliarde de euro, NBG de 9,76 miliarde de euro, Piraeus Bank de 7,34 miliarde de euro, iar Alpha Bank de 4,57 miliarde de euro.
Alpha Bank, Piraeus Bank și National Bank of Greece au anunțat că pot atrage din surse private capital reprezentând peste 10% din necesarul de recapitalizare, situație care le permite să-și păsteze managementul privat, în timp ce statul va avea drepturi reduse de vot, chiar dacă va asigura restul necesarului de capital. Eurobank va fi recapitalizată integral de Fondul Elen de Stabilitate și va intra sub controlul statului, însă banca are planuri pentru a reveni la un acționariat privat cât mai repede posibil.