Prima pagină » Știri » Cresc amenzile pentru proprietarii de terenuri! Ce sumă ar putea plăti cine nu-și distruge ambrozia de pe proprietate

Cresc amenzile pentru proprietarii de terenuri! Ce sumă ar putea plăti cine nu-și distruge ambrozia de pe proprietate

Cresc amenzile pentru proprietarii de terenuri! Ce sumă ar putea plăti cine nu-și distruge ambrozia de pe proprietate

Guvernul a modificat, în cadrul ședinței de miercuri, 28 ianuarie, normele metodologice de aplicare a legii 62/2018 privind combaterea ambroziei.

Procedura de verificare a terenurilor a fost simplificată iar controalele vor fi realizate și de comisari ai Gărzii de Mediu sau de poliția locală, nu doar de personalul împuternicit de primar. Totodată, valoarea amenzilor a fost mărită.

Modificările adoptate miercuri de Guvern – Amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei!

  • simplificarea procedurii de verificare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, controalele fiind realizate de către autorităţile administraţiei publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliţia locală sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu.
  • eficientizarea procesului de informare şi conştientizare prin mass-media, online şi în format letric, pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acesteia;
  • prelungirea perioadei privind al doilea control asupra terenurilor infestate, în intervalul 6 iulie-31 octombrie, al fiecărui an;
  • verificarea autorităţilor administraţiei publice locale care nu aplică măsurile de control prevăzute de lege, de către o comisie stabilită prin Ordin al Prefectului, care are competenţa de a sancţiona nerespectarea dispoziţiilor legale;
  • creşterea nivelului de sancţionare cu amenzi de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice care nu respectă prevederile legale privind distrugerea buruienii ambrozia.

Masca de protecție, aliat sau dușman pentru cei alergici?

Medicii spun că masca de protecţie împotriva COVID-19 are un efect benefic pentru cei sensibili.

„În principiu masca fiind un filtru, poate să ajute pentru că filtrează dar nu trebuie considerat un mijloc infailibil, pentru că măştile obişnuite nu sunt etanşe”, a declarat medical oftalmolog Marian Stamate.

Specialistul este de părere că cele mai bune sunt măştile FFP2 şi FFP3, dar şi măştile de protecţie normale pot fi o barieră binevenită.

„Pentru a asigura o oarecare protecţie, măştile trebuie purtate correct, adică şi pe nas şi pe gură”, a mai spus medical Marian Stamate.

Citește și