Prima pagină » Știri » Creștere record pe piața imobiliară dintr-un oraș din România. Cu cât a urcat prețul locuințelor într-un singur an

Creștere record pe piața imobiliară dintr-un oraș din România. Cu cât a urcat prețul locuințelor într-un singur an

Creștere record pe piața imobiliară dintr-un oraș din România. Cu cât a urcat prețul locuințelor într-un singur an
Prețurile locuințelor și terenurilor în Alba Iulia au crescut cu aproape 20 la sută într-un an, fiind cea mai mare creștere din 2011. Cele mai scumpe apartamente, cu trei camere, ajung la 80.000 de euro, iar pentru cele mai ieftine prețurile pornesc de la 20.000 de euro.

Dezvoltatorii imobiliari susțin că prețurile apartamentelor cresc pentru că există puține terenuri pe care se pot construirea de blocuri, dar și pentru că cererea este foarte mare în cazul imobilelor puse spre vânzare.

„Lipsa terenurilor pentru construcția de blocuri a dus la creșterea treptată a prețurilor privind apartamentele. Totodată, un alt motiv este numărul mic de apartamente puse spre vânzare în momentul de față. Spre exemplu, pentru o locuință licitează trei – patru persoane, iar fiecare ridică prețul, în medie, cu câte o mie de euro”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, un dezvoltator imobiliar.

Totodată, oamenii văd un business în cumpărarea de apartamente, deoarece chiria unei locuințe de 45.000 de euro ajunge la 200 – 250 de euro, ceea ce aduce un venit mai mare decât dobânda în cazul unui depozit bancar.

„În Alba Iulia s-a dezvoltat, totodată, închirierea apartamentelor în regim hotelier, Cetatea Alba Carolina fiind o atracție turistică pe care oamenii o speculează. Alții își fac calcule și spun că dacă au două, trei apartamente pe care le dau în chirie scot un salariu frumușel. A devenit rentabil să iei un apartament, iar apoi să-l închiriezi”, susține dezvoltatorul imobiliar.

Potrivit altor opinii, prețurile apartamentelor au crescut după ce angajații care lucrează la Autostrada Sebeș-Turda, la renovarea căii ferate sau la companii din Alba și-au luat chirii în Alba Iulia.
Dezvoltatorii imobiliari susțin că cel mai important criteriu după care este „selectat” un apartament sau o casă, în Alba Iulia, este zona.

„Apartamentele pleacă de la 500 de euro pe metru pătrat, iar cele mai mici prețuri sunt în cartierul Lumea Nouă, populat de persoane de etnie romă, și ajung până la 900 – 1.000 de euro pe metru pătrat, dacă apartamentul este în M-uri sau Caroline, lângă Cetatea Alba Carolina, principalul pol de atracție al municipiului Alba Iulia”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, un alt dezvoltator, acționar la o agenție imobiliară.

Din 2011 până în prezent piața imobiliară a crescut treptat, cu 3, 5 sau 10 la sută, în ultimul an fiind înregistrată cea mai mare creștere, de aproape 20 la sută.

Cele mai mari creșteri au avut loc la blocurile nou construite.

Cele mai scumpe apartamente, cu trei camere, ajung la circa 80.000 de euro, iar pentru a plăti un preț mai mic, o parte din cumpătători se orientează spre cele scoase la licitații de bănci, unde prețurile pornesc de la 20.000 de euro.

Totodată, oamenii care nu au bani să-și cumpere locuințe în zonele populate se orientează spre cele liniștite, ferite de zgomotul produs de mașini. O astfel de zonă este cartierul Tolstoi, care se află în mijlocul orașului, la jumătatea distanței dintre centru și cetate, iar în 10 minute oamenii pot ajunge oriunde au nevoie, Alba Iulia fiind un oraș mic.

Cumpărătorii se feresc de cartierele Ampoi, dar și de blocurile vechi, cu multe etaje, pe care le numesc „ceaușiste” și caută apartamente cu camere spațioase și decomandate.

Oamenii care au agonisit mai mulți bani vizează construirea sau cumpărarea unei case.

Prețurile la terenuri pentru astfel de construcții variază între 20 și 80 de euro metru pătrat, iar majoritatea oamenilor cumpără parcele între 300 și 1.000 de metri pătrați. Totodată, în cazul terenurilor pe care se pot construi blocuri, în funcție de zonă, prețurile pot ajunge și la 200 de euro metrul pătrat.

Pentru casele cu trei camere, prețurile variază între 70.000 și 95.000 de euro, iar spațiile comerciale se vând cu prețuri între 500 și 3.000 de euro metrul pătrat, cele mai scumpe fiind pe Bulevardul Revoluției, la intersecția cu Transilvaniei.

Autor

Citește și