Creșterea temperaturilor va provoca mai multe decese decât bolile infecțioase, potrivit unui nou studiu: ”Este extrem de asemănător cu Covid-19”

Creșterea temperaturilor va provoca mai multe decese decât bolile infecțioase, potrivit unui nou studiu: ”Este extrem de asemănător cu Covid-19”
Creșterea temperaturilor va provoca mai multe decese decât bolile infecțioase, potrivit unui nou studiu. FOTO: YouTube
Publicat: 04/08/2020, 16:14
Actualizat: 06/04/2021, 14:45

Numărul mortilor, cauzat de cresterea temperaturilor globale, este într-un trend ascendent si va eclipsa numărul actual de decese cauzate de toate bolile infecțioase, dacă emisiile de încălzire a planetei nu sunt constrânse, potrivit unui nou studiu major.

Creșterea temperaturilor este determinată să provoace  efecte dezastruoase în părțile mai sărace și mai calde ale lumii, care vor lupta să se adapteze condițiilor insuportabile si care vor ucide un număr tot mai mare de oameni, a constatat noul studiu.

Pierderea economică cauzată de criza climatică, precum și costul de adaptare, vor fi resimțite în întreaga lume, inclusiv în țările înstărite, transmite The Guardian.

Un scenariu prevede că mortalitatea globală provocată de emisiile ridicate va crește până la sfârșitul secolului, ajungând să atingă numărul de decese provocat de boli infecțioase, precum tuberculoză, HIV / SIDA, malarie și febră galbenă

Într-un scenariu cu emisii ridicate, unde se face puțin pentru reducerea gazelor de încălzire a planetei, rata mortalității globale va fi crescută cu 73 de decese la 100.000 de oameni până la sfârșitul secolului. Acest lucru se potrivește aproape cu numărul actual de decese cauzate de toate bolile infecțioase, inclusiv tuberculoza, HIV / SIDA, malarie și febră galbenă.

Potrivit cercetării, o cauză a deceselor este temperatura ridicată, iar cele mai predispuse sunt persoanele vulnerabile

„Mulți oameni în vârstă mor din cauza afectărilor indirecte cauzate de căldură”, a declarat Amir Jina, economist de mediu la Universitatea din Chicago și co-autor al studiului, publicat de Biroul Național de Cercetări Economice.

„Este extrem de asemănător cu Covid-19 – persoanele vulnerabile sunt cele care au condiții preexistente sau subiacente. Dacă aveți o problemă cardiacă, veți fi  afectat. ”

Societățile mai sărace localizate in cele mai tari zone ale lumii sunt cele mai afectate. Deoarece temperaturile de cresc deja în acest secol, țări precum Ghana, Bangladesh, Pakistan și Sudan se confruntă cu încă 200 sau mai multe decese la 100.000 de oameni. Între timp, țări mai reci și mai bogate, precum Norvegia și Canada, vor înregistra o scădere a deceselor, deoarece tot mai puțini oameni dispar din cauza frigului extrem.

 „Nu există o singură condiție la nivel mondial, există o mulțime de schimbări diferite, cu oameni mai săraci mult mai afectați, cu capacitate limitată de adaptare. Țările mai bogate, chiar dacă au creșteri ale mortalității, pot plăti mai mult pentru a se adapta la aceste schimbari. „

Costul deceselor va afecta producția economică globală. Dacă emisiile de carbon vor crește, temperatura globală va depăși 3C până în anul 2100

Costul economic al acestor decese este mare, fiind de 3,2% din producția economică globală până la sfârșitul secolului, dacă emisiile nu sunt afectate. Fiecare tonă de dioxid de carbon emisă  va costa 36,60 USD în daune în această lume cu emisii mari, au calculat cercetătorii.

Cel mai rău scenariu ar implica ca emisiile să crească în continuare fără restricție, ceea ce ar face ca creșterea medie a temperaturii globale să depășească 3C până în 2100. Lumea s-a încălzit cu aproximativ 1 C, în medie, încă din zorii industrializării în masă, o creștere a oamenilor de știință este să alimenteze deja undele de căldură din ce în ce mai severe, focuri sălbatice, furtuni și inundații.

Cercetătorii au descoperit o cale mai moderată, în care emisiile sunt reduse rapid. De asemenea, costurile economice vor fi semnificativ mai mici.

„Este plauzibil că am putea avea cel mai rău caz și ar implica măsuri drastice, cum ar fi migrarea”, a spus Jina, co-autor al studiului, publicat de Biroul Național de Cercetări Economice. „La fel ca atunci când Covid-19 copleșește un sistem de asistență medicală, este greu de spus ce se va întâmpla atunci când schimbările climatice vor pune sistemele sub presiune ca asta. Trebuie să înțelegem riscul și să investim pentru atenuarea riscului, înainte de a începe cu adevărat să observăm impacturile. ”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria...