Numărul mortilor, cauzat de cresterea temperaturilor globale, este într-un trend ascendent si va eclipsa numărul actual de decese cauzate de toate bolile infecțioase, dacă emisiile de încălzire a planetei nu sunt constrânse, potrivit unui nou studiu major.
Creșterea temperaturilor este determinată să provoace efecte dezastruoase în părțile mai sărace și mai calde ale lumii, care vor lupta să se adapteze condițiilor insuportabile si care vor ucide un număr tot mai mare de oameni, a constatat noul studiu.
Pierderea economică cauzată de criza climatică, precum și costul de adaptare, vor fi resimțite în întreaga lume, inclusiv în țările înstărite, transmite The Guardian.
Într-un scenariu cu emisii ridicate, unde se face puțin pentru reducerea gazelor de încălzire a planetei, rata mortalității globale va fi crescută cu 73 de decese la 100.000 de oameni până la sfârșitul secolului. Acest lucru se potrivește aproape cu numărul actual de decese cauzate de toate bolile infecțioase, inclusiv tuberculoza, HIV / SIDA, malarie și febră galbenă.
„Mulți oameni în vârstă mor din cauza afectărilor indirecte cauzate de căldură”, a declarat Amir Jina, economist de mediu la Universitatea din Chicago și co-autor al studiului, publicat de Biroul Național de Cercetări Economice.
„Este extrem de asemănător cu Covid-19 – persoanele vulnerabile sunt cele care au condiții preexistente sau subiacente. Dacă aveți o problemă cardiacă, veți fi afectat. ”
Societățile mai sărace localizate in cele mai tari zone ale lumii sunt cele mai afectate. Deoarece temperaturile de cresc deja în acest secol, țări precum Ghana, Bangladesh, Pakistan și Sudan se confruntă cu încă 200 sau mai multe decese la 100.000 de oameni. Între timp, țări mai reci și mai bogate, precum Norvegia și Canada, vor înregistra o scădere a deceselor, deoarece tot mai puțini oameni dispar din cauza frigului extrem.
„Nu există o singură condiție la nivel mondial, există o mulțime de schimbări diferite, cu oameni mai săraci mult mai afectați, cu capacitate limitată de adaptare. Țările mai bogate, chiar dacă au creșteri ale mortalității, pot plăti mai mult pentru a se adapta la aceste schimbari. „
Costul economic al acestor decese este mare, fiind de 3,2% din producția economică globală până la sfârșitul secolului, dacă emisiile nu sunt afectate. Fiecare tonă de dioxid de carbon emisă va costa 36,60 USD în daune în această lume cu emisii mari, au calculat cercetătorii.
Cel mai rău scenariu ar implica ca emisiile să crească în continuare fără restricție, ceea ce ar face ca creșterea medie a temperaturii globale să depășească 3C până în 2100. Lumea s-a încălzit cu aproximativ 1 C, în medie, încă din zorii industrializării în masă, o creștere a oamenilor de știință este să alimenteze deja undele de căldură din ce în ce mai severe, focuri sălbatice, furtuni și inundații.
Cercetătorii au descoperit o cale mai moderată, în care emisiile sunt reduse rapid. De asemenea, costurile economice vor fi semnificativ mai mici.
„Este plauzibil că am putea avea cel mai rău caz și ar implica măsuri drastice, cum ar fi migrarea”, a spus Jina, co-autor al studiului, publicat de Biroul Național de Cercetări Economice. „La fel ca atunci când Covid-19 copleșește un sistem de asistență medicală, este greu de spus ce se va întâmpla atunci când schimbările climatice vor pune sistemele sub presiune ca asta. Trebuie să înțelegem riscul și să investim pentru atenuarea riscului, înainte de a începe cu adevărat să observăm impacturile. ”