Sfinții Putneni vor fi sărbătoriți în zilele de 15 și 16 mai.
Sfântul Iacob Putneanul s-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie dreptcredincioasă din Bucovina. Crescând în duhul adevăratei evlavii, la numai 12 ani a intrat în viața monahală. Formarea sa duhovnicească este legată de obștea Mănăstirii Putna și a Sihăstriei Putnei, dar și de Mitropolitul Antonie al Moldovei (1730-1740), al cărui ucenic a fost (același mitropolit care, în Kiev, l-a convins pe viitorul sfânt Paisie de la Neamț să vină în Moldova pentru a se forma duhovnicește), potrivit basilica.ro.
Înainte de citirea tomosurilor de canonizare, Patriarhul Daniel a explicat tuturor semnificația acestui ceremonial.
„Această proclamare este o lucrare de a aduce la cunoștința credincioșilor hotărârea Sfântului Sinod din 6-7 iunie 2016 când acești vrednici slujitori ai lui Dumnezeu și ai Bisericii au fost canonizați. Canonizarea înseamnă că o persoană cu viață sfântă, care a mărturisit dreapta credință, este dată drept model de urmat. Deci, canonizarea se face de Sfântul Sinod, iar proclamarea canonizării înseamnă aducere acestui act la cunoștința publicului întreg.”, a declarat acesta.
„Acest iubitor de Hristos-Dumnezeu, Sfântul Iacob Putneanul, nevoitor în slăvita Mănăstire a Putnei, ctitoria Sfântului Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei, s-a remarcat prin evlavie și înțelepciune, bun dascăl și părinte duhovnicesc, mare ctitor și păstor neobosit al obștii creștine, foarte atent la problemele sociale și economice ale țării. El a rămas în conștiința urmașilor ca un îndrumător spiritual, cultural și social al credincioșilor încredințați lui spre păstorire”, a spusPreasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, potrivit basilica.ro.