Crime de război și crime împotriva umanității, o „realitate cotidiană” în Siria
Crime de război și crime împotriva umanității au devenit o „realitate cotidiană” în Siria, a denunțat marți Comisia ONU de anchetă asupra situației din Siria, citând suspiciuni de utilizare a unor arme chimice, masacre și recurgerea la tortură, în ultimul raport, relatează AFP.
Comisia de anchetă apreciază în acest raport prezentat Consiliului ONU al Drepturilor Omului că „există motive rezonabile să ne gândim că au fost utilizate cantități limitate de produse chimice”. Anchetatorii citează patru evenimente – și anume la Khan Al-Assal, lângă Alep, pe 19 martie; la Uteibah, în apropiere de Damasc, pe 19 martie; în cartierul Sheik Masqsood, la Alep, pe 13 aprilie și în orașul Saraqib, pe 29 aprilie – în care ar fi fost utilizați acești agenți, însă ancheta sa nu a permis, pentru moment, identificarea naturii acestor agenți chimici, a sistemele de arme utilizate și nici a celor care le-au folosit.
„Alte incidente fac, de asemenea, obiectul unor anchete”, precizează experții în raportul lor, care acoperă perioada 15 ianuarie-15 mai.
Acționând în baza unui mandat din partea Consiliului Drepturilor Omului, Comisia internațională de anchetă nu a primit, încă, undă verde din partea Damascului să pătrundă pe teritoriul sirian. De la începutul mandatului, ea anchetează în legătură cu aproximativ 30 de acuzații de masacre, dintre care 17 ar fi fost comise începând de la 15 ianuarie.
„Sunt foarte surprinsă de violența și cruzimea actelor criminale, mai ales a actelor de tortură. Alt element care m-a tulburat este utilizarea unor copii în lupte”, care sunt „uciși, torturați”, a declarat Carla del Ponte, un cunoscut magistrat elvețian, membră a Comisiei de anchetă.
De la începutul conflictului, 89 de copii soldați au fost uciși în confruntări armate, majoritatea începând din ianuarie.
Anchetatorii acuză armata, ajutată de miliții și combatanți străini, inclusiv din cadrul mișcării șiite libaneze Hezbollah, că a comis crime, acte de tortură, violuri, deplasări cu forța și alte acte inumane. „Multe dintre ele (au fost) comise în cursul unor atacuri generalizate și sistematice împotriva civililor”, a subliniat Paulo Pinheiro, președintele Comisiei de anchetă.
Comisia acuză și grupări armate din cadrul opoziției de comiterea unor crime de război, inclusiv a unor execuții extrajudiciare sau acte de tortură și de faptul că pun în pericol viața locuitorilor prin amplasarea de obiective militare în zone civile. Însă ea notează, din nou, că aceste abuzuri nu ating intensitatea și amploarea celor comise de forțele guvernamentale și milițiile care le sunt afiliate.