Crin Antonescu: Financial Times vorbește din auzite

Crin Antonescu: Financial Times vorbește din auzite
Publicat: 17/07/2012, 14:57
Actualizat: 24/07/2012, 17:35

Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marți, la RRA că nu se pune problema monitorizării angajamentului României față de valorile democratice, de către reprezentanți europeni, iar Financial Times „vorbește din auzite, incorect”.

„România este o țară care nu este în situația de a i se testa, verifica și monitoriza angajamentul față de valorile democratice. Sigur, dacă în România se întâmplă un derapaj e normal ca la nivelul Uniunii în care suntem parte să se intervină, dar România nu este nici un cobai, nici un aspirant, nici o țară în curs de dezvoltare democratică aspirantă să intre în UE, România este o țară în care fundamentele democrației sunt consacrate de mult”, a susținut Antonescu.

El a adăugat că „Financial Times” a publicat un articol „din auzite” când a susținut posibilitatea unei monitorizări europene în România.

„Financial Times, în ciuda faptului că este un foarte prestigios organism de presă, vorbește din auzite și din auzite incorect. (…) Sigur, că orice formă de interes a instituțiilor europene, a omologilor noștri – pentru că sunt omologii noștri, colegii noștri, nu sunt șefii noștri liderii europeni, da? – în legătură cu buna desfășurare a acestui referendum este cât se poate de normală, și sub orice formă doresc să se intereseze cât se poate de aproape de desfășurarea lui sunt bineveniți”, a explicat Antonescu.

Liderii europeni plănuiesc să trimită reprezentanți care să supravegheze respectarea obligațiilor asumate de România în privința democrației, intensificând presiunea asupra Bucureștiului în contextul actualei crize politice, relatează Financial Times (FT) în ediția electronică de marți.

Acest membru nou din Balcani al Uniunii Europene (UE) va primi termen până la sfârșitul anului să dea curs cererilor Comisiei Europene (CE), prin care să reafirme statul de drept și independența sistemului său judiciar, scrie FT..

Se așteaptă ca un raport sensibil care evaluează progresele înregistrate de România în domeniile luptei împotriva corupției și aducerii sistemului său judiciar către normele europene, așteptat miercuri, să avertizeze că lupta pentru putere de la București riscă să anuleze toate eforturile întreprinse de această țară în ultimii ani, adaugă ziarul.

„România s-a descurcat foarte bine în privința modernizării (sistemului) său judiciar și lupta împotriva crimei organizate, dar evenimentele recente au schimbat totul”, a declarat un oficial familiar cu raportul. „Evenimentele recente riscă un revers al progreselor realizate până acum”, a adăugat această sursă, a cărei identitate nu este dezvăluită de către Financial Times.

Comisia Europeană ar putea adopta în acest an un nou raport MCV privind România care să analizeze dacă îngrijorările legate de respectarea statului de drept și independența justiției au primit răspuns adecvat, precum și dacă este respectată separația puterilor în stat.

„Având în vedere incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport în cadrul MCV privind România până la sfârșitul anului 2012. În acest raport se va constata dacă îngrijorările exprimate privind respectarea statului de drept și independența sistemului judiciar au primit răspuns adecvat și dacă respectarea principiului democratic al separării puterilor în stat a fost restabilită. Comisia va monitoriza progresele cu atenție, prin intermediul unor misiuni regulate, dar și printr-un dialog strâns cu autoritățile din România și din statele membre”, se arată în proiectul raportului, obținut de MEDIAFAX și care urmează să fie dezbătut și aprobat miercuri de Comisia Europeană.

MCV a fost instituit în 2007, la momentul aderării României la UE, ca instrument care să asigure monitorizarea continuării reformelor în domeniul justiției și combaterii corupției. Anual, Comisia a prezentat un raport în luna iulie, care era precedat de un raport intermediar în februarie. În acest an, a fost prezentat raportul intermediar din februarie, iar miercuri urmează să fie adoptat și dat publicității raportul anual. În aceste condiții, o eventuală decizie a CE de a adopta un nou raport în acest an ar fi o premieră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Când are loc deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024? Tot ce trebuie să știi