Invitat al emisiunii „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV, președintele PNL, Crin Antonescu, a fost provocat de moderatorii emisiunii – Cristian Leonte, Claudiu Pândaru (Gândul.info) și Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) – la „un exercițiu de sinceritate”.
Președintele PNL s-a arătat nemulțumit de atitudinea fostului coleg de partid, actual șef la Serviciul de Informații Externe (SIE), în perioada referendumului pentru demiterea președintelui, spunând despre acesta că avea datoria de a informa corect partenerii internaționali, contrazicând astfel declarațiile liderilor PDL și ale lui Traian Băsescu referitoare la lovitura de stat.
„Atunci când cineva delirează, – Monica Macovei sau Traian Băsescu, unul la Parlamentul European, altul la garaj -, și începe să vorbească despre lovitură de stat, atunci nu cred că este o acțiune de PR, ci de datoria unui serviciu în slujba națiunii. Trebuia să spună că nu, nu este nicio lovitură de stat. Când se vorbește despre absurditatea că noi lideri de la București abandonează, schimbă orientarea de politică externă a României, angajamentele cu NATO, cu UE și că au devenit brusc pro-ruși și că sunt cu Moscova, atunci e de datoria serviciilor de informații să spună nu, asta e o prostie”, a spus Antonescu în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, ce va fi difuzată duminică, la Pro TV.
Această declarație a șefului Senatului vine în contextul în care Teodor Meleșcanu, invitat în urmă cu o săptămână la aceeași emisiune, a declarat că SIE „nu este o agenție de PR” și că nu i s-a cerut nimic în perioada referendumului din 29 iulie.
La rândul său, Crin Antonescu a afirmat că nu i-a cerut nimic șefului SIE și mai mult, că nu are nimic personal cu acesta. A mai spus că datoria serviciilor de informații ar trebui să se mențină „în atribuțiile constituționale”.
FOTO: GABRIEL PETRESCU MEDIAFAX
„Este o trivialitate.Să spui că SIE nu e agenție de PR este un răspuns frivol pentru cineva care conduce un serviciu a națiunii române.Domnul Meleșcanu pare a nu avea o relație foarte bună cu noi, de vreme ce crede că noi nu știm un lucru pe care îl știe orice om din orice fund de sat din România. Cine i-a cerut servicii de PR domnului Meleșcanu? Încercarea de a informa nu cred că era o acțiune de PR, ci o acțiune de informare. Eu dacă am cerut ceva, a fost ca cel puțin pe timpul referendumului, cât era responsabilitatea mea ca interimar, să stea în atribuțiile strict constituționale, să nu se intervină în niciun fel în dezbateri”, a mai spus Antonescu la „După 20 de ani”.
Întrebat despre o posibilă schimbare a celor doi directori de la SRI și SIE după alegerile parlamentare, Crin Antonescu a evitat să dea un răspuns concret, răspunsul său limitându-se doar la controlul pe care ar trebui să-l aibă Parlamentul asupra lor.
„După alegeri și după modificarea Constituției, aș vrea să avem un adevărat control parlamentar asupra serviciilor, indiferent cum se vor numi conducătorii lor, o opinie publică și clasă politică în care discuțiile despre aceste servicii să nu mai fie ca despre niște instituții oculte, deasupra capetelor noastre, care, de fapt, ele fac jocurile și ele iau deciziile politice, nicidecum cetățenii atunci când votează. Alegerile duc la schimbarea Parlamentului și a Guvernului, nu pentru șefii serviciilor. Aceștia pot fi schimbați dacă este cazul și înainte și după alegeri, o face această schimbare cine o spune Constituția”, a răspuns, rezervat, președintele PNL.
„Lui Traian Băsescu îi este jenă democratică”
În cadrul aceleiași emisiuni, Crin Antonescu a vorbit și despre despre recenta primire a lui Gigi Becali în PNL, despre relația cu președintele Traian Băsescu, precum și despre interesele economice ale României și acordul cu Fondul Monetar Internațional.
Întrebat despre o posibilă nouă suspendare a președintelui Traian Băsescu din 2013, liderul liberal a exclus această variantă, cu excepția unor încălcări ale Constituției. Totodată, președintele PNL a ținut să specifice și că acest demers nu este „un punct de program”.
„Dacă vom avea majoritate parlamentară și președintele refuză să numească un premier de la noi, se ajunge la suspendare. Dar eu presupun că nu se va întâmpla asta. O nouă suspendare a președintelui nu este un punct de program, nici declarat, nici nedeclarat. Eu repet că, după rezultatul referendumului, orice om politic civilizat, indiferent de verdictul CCR, ar fi demisionat”, a afirmat liberalul.
Liderul PNL consideră că Traian Băsescu este un președinte ilegitim, lucru de care ar fi și acesta conștient, dar „îi este jenă”.
„Nu aș vrea să ajungem în situația comică în care să îl critic eu pe Traian Băsescu pentru prea multă absență din spațiul public, după ce atâta vreme cu toții am denunțat hiperactivitatea lui, uneori anti-constituțională. Până la urmă, nimeni nu a vorbit mai clar și mai tare decât cei din USL despre calitățile lui. Însă el este profund ilegitim în funcția sa și o știe și domnia sa, și liderii europeni. Orice ar face, e degeaba. Dacă lipsește din peisajul public, avem o situație normală și chiar cred că unul din motivele lui este și jena pe care un om care a câștigat atâtea alegeri o resimte în urma situației. Lui Traian Băsescu îi este jenă democratică, resimte un fel de stinghereală”, a adăugat Antonescu.
„Gigi Becali – un soi de supervedetă, adesea comică, a politicii românești”
Despre subiectul candidaturii lui Gigi Becali la alegerile parlamentare din 9 decembrie, pe listele USL, președintele PNL a susținut că finanțatorul Stelei a fost acceptat de o „majoritatea covârșitoare” și a negat eventualele conflicte din cadrul partidului.
Foto: Mediafax
„Gigi Becali are în România importanța pe care voi i-ați acordat-o. Mai mare, mai mică, nu contează, nu USL, nu PNL a făcut din Gigi Becali un soi de supervedetă, adesea comică, a politcii românești, ci relația cu mass-media.
Prezența lui pe listele USL a fost socotită drept acceptabilă, candidatura lui nu a fost acceptată cu greu, ci în termeni democratici, prin vot, cu o majoritate copleșitoare și nu a suscitat prea multe discuții. Faptul că domnul Tăriceanu a avut o altă alegere decât majoritatea zdrobitoare a forurilor de decizie a PNL este cu totul altceva”, a spus Crin Antonescu la emisiunea „După 20 de ani”.
Întrebat dacă patronul Stelei va primi și o funcție în cadrul PNL în cazul în care va câștiga un loc de deputat în Parlamentul României, președintele PNL a negat acest lucru, spunând că momentan Becali este doar „membru formal”, iar dacă va dori să rămână în partid problema va fi discutată ulterior.
„Este o întrebare retorică. Acordul constă în această asociere și în candidatura lui Gigi Becali, prezența lui în PNL este formală. Dacă dânsul va vrea mai departe să se implice, vom lua decizii atunci, acum nu se pune problema să aibă niște funcții în PNL sau să fie ministru. Gigi Becali este membru PNL, cel puțin formal, că altfel nu ar fi putut candida pe listele USL”, a mai spus liderul PNL.
Ce poate oferi României acordul cu FMI
Referitor la o renegociere cu partenerii externi, în 2013, Crin Antonescu mizează mai degrabă pe o „rediscutare a acordului cu FMI”, tocmai pentru a fi urmărit interesul României și cum pot fi atinse obiectivele țării prin acest acord.
„Eu cred că ar trebui, nu știu dacă renegociat în fapt cu FMI, cât reașezată poziția de pe care autoritățile române au început această relație. O rediscutare a acordului cu FMI, în sensul în care guvernul României să știe foarte bine ce vrea, ce așteaptă, ce îi poate oferi acest acord și în ce măsură România să poată să urmărească obiective”, a adăugat Antonescu.
„România trebuie să adopte «pachete de punere în ghips fiscală»”
Crin Antonescu a vorbit și despre interesele economice ale României și obiectivele țării în cadrul Uniunii Europene. Întrebat pentru ce ar trebui România să lupte din punct de vedere economic, președintele liberal a menționat importanța cotei unice de 16%, scăderea TVA-ului și creșterea economică.
„În condițiile crizei, cea reală, sunt valabile vechile soluții: scăderea fiscalității, cotă unică și cât mai redusă, un TVA cât mai redus, facilități pentru investitori etc. În acest moment, când avem nevoie de creștere economică, de dinamizarea sectorului privat, dacă nu putem debloca lucrurile, dacă nu le putem scoate din anchiloza în care au intrat, atunci trebuie căutate alte soluții. România încearcă și ea să găsească niște puncte care ar avantaja-o sau nu”, a declarat acesta.
Concret, în opinia lui Crin Antonescu, pe plan economic, România ar trebui să speculeze oportunitățile în cadrul UE și să adopte tratate în favoare țării. Mai precis, liderul liberal a vorbit despre adoptarea unui pachet complet, incluzând toate tratatele fiscale.
„Trebuie să încercăm să urmărim acele șanse care pot să joace în favoarea României în acest context. Să facem niște opțiuni majore, tratate fiscale, uniune bancară, pachete „de punere în ghips” fiscală, dacă intrăm în zona euro. Dacă acceptăm tot pachetul și continuăm această strategie, cu toate riscurile, atunci luăm toate lucrurile, toate tratatele fiscale și uniune bancară. Cel mai rău este să luăm aceste măsuri, dar să nu ne ducem în zona euro și atunci ele nu sunt decât împotriva noastră și omoară orice șansă de creștere economică vreodată”, a conchis Antonescu la „După 20 de ani”.