Prima pagină » Sport » Cristi Borcea, control judiciar pe o CAUȚIUNE de 2 milioane de lei. Dosar de EVAZIUNE FISCALĂ și SPĂLARE DE BANI

Cristi Borcea, control judiciar pe o CAUȚIUNE de 2 milioane de lei. Dosar de EVAZIUNE FISCALĂ și SPĂLARE DE BANI

Control judiciar pe o cauțiune de 2 milioane de lei pentru Cristian Borcea. Dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Percheziții domiciliare ale DIICOT. Vezi cum funcționau mecanismele de spălare a banilor

Procurorii DIICOT au stabilit, pentru Cristian Borcea control judiciar pe o cauțiune de două milioane de lei, după ce acesta a fost audiat mai multe ore la sediul unității de parchet, în dosarul în care e vizat de spălare de bani și evaziune fiscală, au precizat surse judiciare pentru Mediafax.

Fostul finanțator Dinamo a fost dus de către DIICOT la audieri vineri seară, după ce procurorii au efectuat percheziții la domiciliul lui vreme de aproape 10 ore în dosarul de spălare de bani și evaziune fiscală în care este vizat.

Procurorii DIICOT au efectuat vineri 24 de percheziții în București și județele Ilfov, Brăila și Constanța, pentru a destructura un grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală și spălare de bani. Printre suspecți se numără și Cristi Borcea, fostul finanțator Dinamo. Prejudiciul estimat de anchetatori ajunge la aproape 40 de milioane de lei.

Cristian Borcea a fost eliberat condiționat în luna iulie, din Penitenciarul Jilava, unde ispășea pedeapsa dispusă în Dosarul transferurilor de jucători.

Cercetările efectuate de procurori au relevat faptul că, în intervalul ianuarie 2010-octombrie 2013, grupul infracțional a creat două circuite fictive de tranzacționare, dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăți și persoane, în scopul înregistrării în contabilitate de cheltuieli nereale și spălării sumelor de bani astfel rezultate prin intermediul unor contracte fictive de prestări servicii, comision, achiziții nereale sau transferuri financiare interne sau externe.

Alături de Cristian Borcea, sunt implicați și foști șefi ai Rompetrol Group. Aceștia, prin intermediul societăților comerciale ce le dețineau, au încheiat contracte fictive pe primul circuit de tranzacționare, disimulând astfel transferul sumelor de bani, care – ulterior – erau rulate succesiv „în cascadă” prin alte circuite financiare fictive, în scopul spălării acestora.

În circuit erau folosite și societățile comerciale controlate de către Vitalie Burcă, Dmitri Grigoriev și Serghei Vasiliev, care aveau un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, și facturau în mod fictiv anumite achiziții și prestări servicii către alte societăți comerciale.

Foto: Hepta