Cristian Adomniței a fost suspendat din funcția de președinte al CJ Iași de către prefect
Prefectul județului Iași, Dan Cârlan, a anunțat, printr-un comunicat de presă, că a emis marți ordinul privind constatarea suspendării din funcție a șefului CJ Iași, Cristian Adomniței, pe durata cât acesta este arestat la domiciliu.
„Grupul de lucru constituit la nivelul Instituției Prefectului județului Iași, analizând documentele comunicate de către instanță (Curtea de Apel Iași) precum și prevederile legale aplicabile, a constatat că, în condițiile în care prevederile art. 71 din Legea nr. 215/2001 se referă doar la situația arestului preventiv, în comunicarea adresată instituției prefectului instanța de judecată a înțeles să indice în mod expres luarea măsurii suspendării mandatului, prin aplicarea corelativă a art. 22 din Legea nr. 255/2013”, se arată în comunicatul Prefecturii ieșene.
Totodată, prefectul de Iași a convocat pentru miercuri plenul Consiliului Județean, pentru desemnarea vicepreședintelui CJ care va prelua atribuțiile de șef al instituției. În aceeași ședință, consilierii vor desemna un nou vicepreședinte al instituției în locul celui care preia atribuțiile lui Adomniței.
În prezent, funcțiile de vicepreședinți ai CJ Iași sunt ocupate de Victorel Lupu (PSD) și Alin Aivănoaei (PPDD). Cel mai probabil, atribuțiile lui Cristian Adomniței vor fi preluate de social-democratul Victorel Lupu, PSD deținând majoritatea în consiliul județean.
Președintele Consiliului Județean Iași, liberalul Cristian Adomniței, cercetat pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual, a fost plasat în arest la domiciliu, în urma unei decizii a Curții de Apel Iași, care a dispus aceeași măsură și pentru angajatele CJ Iași, Teodora Jinga și Carmen Irimescu, precum și pentru Letiția Popa, administrator al Laser CO SRL, decizia instanței fiind definitivă.
Anterior, Tribunalul Iași decisese ca șeful Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, reținut pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual, să fie cercetat sub control judiciar.
Aceeași măsură a fost luată și în cazul angajatelor CJ Iași Teodora Jinga, director executiv al Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă, și Carmen Irimescu, șeful Serviciului Proiecte și Parteneriate din Direcția Proiecte și Dezvoltare Durabilă, dar și pentru Letiția Popa, administrator al Laser CO SRL, firma cu care Consiliul Județean a încheiat un contract pentru tipărirea de materiale de promovare a județului.
Cristian Adomniței a fost reținut, în 7 mai, de procurorii DNA, după aproximativ cinci ore de audieri, el fiind acuzat de favorizarea făptuitorului și fals intelectual, după ce le-ar fi ajutat pe Teodora Jinga și Carmen Irimescu, angajate ale CJ, să acopere nereguli privind un contract pentru tipărirea de materiale de promovare a județului.