Fostul polițist Cristian Cioacă, judecat pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu, a spus, marți, la Tribunalul Argeș, unde a avut loc un nou termen al procesului, că nu este vinovat de crimă, ci de faptul că s-a căsătorit cu Elodia, el susținând că nu beneficiază de un proces corect.
Cristian Cioacă a fost adus, marți dimineață, de la Penitenciarul Colibași, unde este încarcerat, la Tribunalul Argeș, pentru un nou termen al procesului în care este judecat pentru omor calificat și profanare de morminte, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Maria Vasii, avocata lui Cristian Cioacă, a solicitat retrimiterea cauzei către procurori, pentru refacerea rechizitoriului, dar și recuzarea judectorului, spunând că dosarul reprezintă „o mare eroare judiciară”.
Potrivit avocatei, judecătorul s-ar fi antepronunțat prin modul în care a validat rechizitoriul întocmit de procurori, considerându-l corespunzător, în timp ce avocații consideră că acesta are lacune.
„Solicităm recuzarea judecătorului, considerând că rechizitoriul este incorect întocmit, cu lacune. Judecătorul a validat rechizitoriul întocmit de procurori, considerându-l corespunzător. Cazul lui Cristian Cioacă este o copie la indigo a cazului Anca, o mare eroare judiciară. Am prezentat în susținerea cererii 22 de motive, printre care încălcarea dreptului la apărare, faptul că instanța a fost ilegal sesizată sau lipsa unor probe de la dosar”, a declarat Maria Vasii, în sala de judecată.
Magistrații au respins ambele solicitări, iar judecătorul l-a întrebat pe Cristian Cioacă dacă dorește să dea vreo declarație.
Cristian Cioacă a spus că nu beneficiază de „un proces corect” și că nu este vinovat de cimă, ci de faptul că s-a căsătorit cu Elodia Ghinescu.
„Nu sunt vinovat de crimă, ci de faptul că m-am căsătorit cu ea. Nu consider că beneficiez de un proces corect”, le-a spus Cioacă magistraților.
Magistrații au luat în discuție, la termenul de marți, și prelungirea arestării preventive a lui Cioacă. Procurorul de ședință, avocata familiei Ghinescu și avocatul care îl reprezintă în calitate de curator pe minorul Patrick Cioacă au cerut pentru menținerea măsurii arestării preventive, în timp ce avocații polițistului au solicitat revocarea arestării și înlocuirea ei cu o măsură preventivă. Cristian Cioacă a cerut, la rândul său, motivarea temeinică a unei eventuale decizii de prelungire a arestării preventive.
La ora transmiterii acestei știri, decizia a rămas în pronunțare în privința prelungirii arestării preventive, în timp ce următorul termen pe fond al procesului a fost stabilit pentru 30 aprilie.
La termenul din 4 martie, Cristian Cioacă a pledat nevinovat în fața instanței și a cerut magistraților să fie pus în libertate, spunând că se va prezenta la fiecare termen al proceselor pe care le are, argumentând că și până în momentul arestării sale preventive a fost la toate înfățișările ședințelor de judecată.
„Nu am făptuit crima, nu o să aveți probleme cu mine, aveți în fața dumneavoastră mii de pagini dintr-un rechizitoriu întocmit pe baza unor presupuneri. În cinci ani ca ofițer de poliție nu am greșit niciodată și dacă mă veți elibera nu o să aveți probleme cu mine. Menținerea arestării preventive este o încălcare a drepturilor constituționale în condițiile în care nu există probe care să confirme acuzațiile”, a declarat Cristian Cioacă în fața judecătorilor.
Maria Vasii, avocata lui Cristian Cioacă, a susținut, la rândul său, că nu există indicii că fostul polițist este vinovat, urmele de sânge găsite în zona plintelor de la parchet fiind, în opinia ei, material adeziv.
De asemenea, la termenul din 4 martie al procesului, instanța de fond a solicitat Judecătoriei Pitești să desemneze un curator special pentru copilul polițistului, Patrick Cioacă, care să-l reprezinte în procesul penal în care tatăl său este judecat pentru omor calificat și profanare de cadavre. Judecătoria Pitești a decis, în14 martie, ca un avocat să fie curator special al minorului, care are calitatea de parte vătămată în proces. Avocatul din oficiu, membru al Baroului Argeș, a fost tras la sorți de către instanță, după ce propunerile de curator special formulate de avocații lui Cristian Cioacă și ai familiei Ghinescu au fost respinse.
Emilia Ghinescu și Robert Ghinescu, mama și, respectiv, fratele Elodiei, au calitatea de părți civile în procesul penal.
În 30 ianuarie, Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului instanței supreme pentru omor calificat și profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariția soției sale, avocata Elodia Ghinescu.
Procurorii arată în rechizitoriu că în noaptea de 29 spre 30 august 2007, „pe fondul unor relații conflictuale preexistente legate de un iminent divorț generat de presupusele relații extraconjugale ale soților, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuțiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soției sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia”.
Ulterior, Cioacă a transportat trupul soției sale în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a-l putea ascunde mai ușor.
„Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanței în Dubai, precum și perdeaua de duș din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului și le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constat și lipsa unor obiecte, precum: un cuțit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj și perdeaua de duș”, notează procurorii în rechizitoriu.
Anchetatorii au precizat că în noaptea în care ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu, copilul minor al celor doi se afla în apartament.
Cristian Cioacă a fost arestat în 5 decembrie 2012, de Curtea de Apel București, care a admis recursul procurorilor față de cercetarea sa în libertate, hotărâtă de Tribunal București.
Probele criminaliștilor, prelevate din locuința Elodiei și a lui Cristian Cioacă, îl indică pe polițist responsabil de uciderea avocatei și tranșarea acesteia. Probe de sânge – identificate cu un aparat special, Crime Light – prelevate de sub zugrăveala apartamentului au fost expertizate, stabilindu-se că grupa sanguină aparține Elodiei.
Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârșitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci polițist la Poliția din Argeș, a anunțat dispariția acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea șefei lui.
Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soți și în autoturismul bărbatului. Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariție, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete cu sângele Elodiei.
În octombrie 2007, într-o râpă lângă Râșnov au fost găsite uniforma de polițist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia și ale Elodiei.
Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârșitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci polițist la Poliția din Argeș, a anunțat dispariția acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea șefei lui.