Cristian Cioacă, la Judecătoria Brașov, în dosarul de infracțiuni informatice
Polițistul a ajuns la instanță în jurul orei 11.30, fiind adus cu mașina de către cumnatul său, deoarece el are interdicție de a conduce autovehicule. El a fost nevoit să își ia liber de la Poliția Pitești, după doar două zile de când a fost reîncadrat în muncă.
Deși termenul în dosarul de infracțiuni informatice a fost stabilit pentru ora 12.00, cauza sa a fost judecată abia în jurul orei 14.00, când a fost audiat un singur martor prezent, Cristian Ilie, fostul iubit al avocatei Elodia Ghinescu.
Cristian Cioacă, dar și hackerul Adrian Nițu, au fost asistați de un avocat din oficiu, deoarece avocata lui polițistului, Maria Vasii, nu s-a putut prezenta la Brașov, având alte cauze de susținut.
Ilie a spus în fața instanței că a cunoscut-o pe avocata Elodia Ghinescu în anul 2006, pe un site, iar după o perioadă în care au ținut legătura pe Yahoo Messenger și email s-au întâlnit. El a mai spus că s-a întâlnit apoi cu ea într-o vacanță în Dubai, iar apoi el s-a întors în Afganistan, unde avea misiune, iar Elodia s-a reîntors în țară.
„După excursia din Dubai, fiecare ne-am întors și ne-am văzut de treabă. Eu m-am întors în Afganistan, iar ea în România. I-am mai scris câteva emailuri să văd cum a ajuns și ce mai face, dar nu am primit niciun răspuns de la ea. După aceea, am aflat gradual că s-a întâmplat ceva cu ea și nu am mai folosit acel email. Cam asta e tot”, a afirmat Ilie.
El a mai spus că în urma publicării conținutului corespondenței dintre el și avocată, atât imaginea lui, cât și a Elodiei Ghinescu a avut de suferit.
Tot la termenul de miercuri, instanța a citat cu mandat de aducere alți doi martori, între care și Dan Diaconescu, pentru termenul viitor, fixat pentru 2 aprilie.
La ieșirea din sala de judecată, Cioacă nu a făcut nicio declarație presei, având interdicția de a face orice declarație publică.
În schimb, avocata familiei Ghinescu, Crina Marinela Radu, a spus că Cioacă a avut aceeași atitudine sfidătoare a omului sigur pe sine.
„Avea același zâmbet, în sală a avut și anumite ieșiri și mi-a spus că nu știu ce vorbesc, când am spus concluzii referitoare la faptul că aparătoarea lui nu s-a prezentat la instanță. Cristian Cioacă este foarte sigur pe el pentru că vede că nu i se întâmplă nimic și justiția este oarbă. Pentru astăzi s-a învoit de la serviciu și consider că în mod abuziv încă este în rândurile polițiștilor. Ar fi trebuit să se hotărască menținerea lui în rândurile Poliției abia după soluționarea definitivă a dosarului de omor pentru care are o condamnare, în primă instanță, de 22 de ani de închisoare. Ce încredere mai poate avea cetățeanul în poliție în cazul acesta, chiar dacă nu mai lucrează cu publicul sau nu mai face anchete? Este o rușine pentru poliția din țara noastră”, a afirmat avocata Crina Radu.
De asemenea, mama Elodiei Ghinescu le-a spus jurnaliștilor că Cioacă „nu o să fie pentru totdeauna liber, pentru că la un moment dat trebuie să-și plătească faptele”.
„Un criminal își are locul lui. Nu are cum să fie achitat. Nu cred așa ceva”, a mai spus ea.
Cioacă a fost achitat, în 6 aprilie 2012, în dosarul în care a fost judecat pentru violarea corespondenței prin e-mail a fostei sale soții, avocata Elodia Ghinescu, conform unei decizii a Judecătoriei Brașov, după rejudecarea dosarului. Decizia a fost atacată cu recurs de avocata familiei Ghinescu, dar și de DIICOT Brașov și Parchetul instanței supreme. Curtea de Apel Brașov a admis recursurile și a casat sentința, iar dosarul s-a întors la Judecătorie. Inițial, dosarul de violare a corespondenței electronice a Elodiei Ghinescu a fost trimis spre rejudecare la Judecătoria Brașov, în aprilie 2011, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce a casat sentința Curții de Apel Brașov, care îl condamnase pe Cioacă, în 27 septembrie 2010, la trei ani de închisoare cu suspendare.
Polițistul Cristian Cioacă a ieșit vineri seară din Penitenciarul Colibași, după ce Curtea de Apel Pitești a decis înlocuirea arestării preventive cu măsura controlului judiciar, decizia fiind executorie, însă nu și definitivă. Luni, Cioacă și-a reluat activitatea de polițist, el fiind încadrat la Serviciul Logistic al Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.
Cristian Cioacă s-a aflat în arest din 5 decembrie 2012, iar la sfârșitul lui ianuarie 2013 el a fost transferat la Penitenciarul Colibași.
El a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru omor calificat și profanare de morminte, el fiind acuzat că și-a ucis soția, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007.
În 2 iulie 2013, Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeș la 21 de ani de închisoare pentru omor calificat și la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute, dacă decizia rămâne definitivă, 22 de ani de detenție. Sentința instanței de fond a fost atacată cu apel de toate părțile implicate, respectiv de Cristian Cioacă, de mama și fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părți civile în dosar, și de procurori.
Fostul polițist a mai fost obligat, prin sentința Tribunalului Argeș, să plătească suma de 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat și echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului său minor Patrick, în calitate de parte vătămată. De asemenea, familia Ghinescu ar urma să primească daune morale de 100.000 de euro, în timp ce fratele Elodiei, Robert Ghinescu, 50.000 de euro.
Următorul termen în dosarul de omor în care este judecat Cristian Cioacă este stabilit pentru 6 martie la Curtea de Apel Pitești. La înfățișarea anterioară, din 11 februarie, au fost reaudiați mai mulți martori din dosar, care și-au menținut declarațiile date anterior în fața anchetatorilor și a magistraților care au judecat dosarul pe fond.
Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanței că, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, „pe fondul unor relații conflictuale preexistente legate de un iminent divorț generat de presupusele relații extraconjugale ale soților, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuțiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soției sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia”.
Ulterior, Cioacă a dus trupul soției sale în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a-l putea ascunde mai ușor, potrivit procurorilor.
Anchetatorii au precizat că în noaptea în care ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu, copilul minor al celor doi se afla în apartament.
Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârșitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci polițist la Poliția din Argeș, a anunțat dispariția acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea șefei lui.
Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soți și în autoturismul bărbatului. Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariție, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete cu sângele Elodiei. În octombrie 2007, într-o râpă lângă Râșnov au fost găsite uniforma de polițist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia și ale Elodiei.