Cristian Diaconescu: Sunt șanse destul de reduse ca armistițiul din Siria să reziste prea mult
„Este un gest așteptat și evident că toate forțele implicate, fie din interiorul Siriei, fie din exterior doresc ca deocamdată, mai ales în ideea accesului liber al ajutoarelor umanitare ca acest armistițiu să reziste. Este un armistițiu realizat într-un fel de SUA și de Federația Rusă, privește toate forțele implicate, mai puțin cele două grupări, Statul Islamic și gruparea Al-Nusra, care reprezintă Al-Qaida. Problema însă va rămâne. Nu s-a reușit la Geneva o clarificare a pozițiilor taberelor și mai ales a specificațiilor necesare privind Opoziția. SUA, Arabia Saudită, Turcia sprijină o serie de grupări, în marea lor majoritate împotriva lui Bashar al-Assad, iar aceste grupări sunt destul de reticente în primul rând față de poziția Rusiei și a Iranului și în al doilea rând față de încercările în continuare ale lui Bashar al-Assad de a câștiga spațiu, de a câștiga teren în Siria. De altfel, Bashar al-Assad și-a continuat ofensiva. O serie de grupări, mai ales cele sprijinite de Arabia Saudită au spus că acest armistițiu s-ar putea să dureze maximum două săptămâni”, a spus Cristian Diaconescu la RFI.
Fostul ministru de Externe arată că este de dorit ca acordul să dureze, dar se arată destul de sceptic, mai ales că, spune el, situația deja complicată a fost înrăutățită și de inițiativa lui Bashar al-Assad de a organiza alegeri la jumătatea lunii aprilie, cu scopul de a consolida și din punct de vedere politic o poziție pe care o câștigă militar, cu ajutorul Federației Ruse.
„Sigur că această propunere a fost categoric și vehement respinsă. După cum se știe, există o rezoluție a Consiliului de Securitate, care prefigurează organizarea alegerilor mult, aproape 18 luni după ce se va reuși stabilirea unui Guvern interimar. Fiecare dintre părți va încerca să câștige și teren în Siria, dar și ascendent politic asupra celeilalte. După părerea mea, sunt șanse destul de reduse ca acest armistițiu să reziste prea mult”, estimează fostul șef al diplomației române.
Acordul de încetare a focului este susținut de ONU și a fost negociat de SUA și Rusia. Cu toate acestea, atât coaliția internațională condusă de americani, cât și Kremlinul nu s-au ferit să anunțe că vor continua bombardamentele pentru a-i înfrânge pe „teroriști”. Armistițiul care a intrat în vigoare în noaptea de vineri spre sâmbătă este primul de o asemenea anvergură de la începutul conflictului din Siria în martie 2011, soldat cu peste 250.000 de victime.