„Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și, în conformitate cu dispozițiile art. 478-484 din Codul de procedură penală, au semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Pomohaci Cristian Dorin având ca obiect recunoașterea comiterii faptei și acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, respectiv săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, prev. de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal (11 acte materiale)”, transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.
Anchetatorii îl acuză pe fostul preot că, între ianuarie 2012 – octombrie 2017, a declarat la Fisc venituri mai mici, din cedarea folosinței unor locuințe pe care le deține, decât cele obținute în realitate. Suma nedeclarată se ridică la 684.487 lei, echivalentul a 152.883 euro, aferentă unui număr de 11 imobile. Prejudiciul adus bugetului general consolidat este de 136.572 lei, din 114.687 lei reprezintă impozit pe venit, iar 21.885 lei, contribuția asigurărilor sociale de sănătate.
Cristian Pomohaci a achitat în totalitate prejudiciul, anunță procurorii.
Pedeapsa stabilită ca urmare a acordului dintre procuror și fostul preot pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată este de un an închisoare cu suspendare.
„Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu inculpatul stipulează, totodată, interzicerea, ca pedeapsă complementară, a exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a sentinței, precum și interzicerea ca pedeapsă accesorie a exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, de la rămânerea definitivă a sentinței și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale”, arată Parchetul General.
Pe durata termenului de supraveghere, Cristian Pomohaci are interdicția de a părăsi teritoriul României fără acordul instanței. Acordul mai stabilește că, pe parcursul termenului de supraveghere, fostul preot va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile. Dosarul și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Mureș.
Cristian Pomohaci a fost citat miercuri de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care îl cercetează în legătură cu cuzațiile de evaziune fiscală pentru care este urmărit penal. La ieșirea de la Parchet, fostul preot a refuzat să precizeze dacă a semnat vreun acord de recunoaștere a vinovăției, pentru a obține o pedeapsă mai ușoară.
Acesta nu este singurul dosar în care este vizat Pomohaci. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a preluat, în 2017, dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, în care preotul Cristian Pomohaci este acuzat de infracțiuni de racolare de minori în scopuri sexuale. Sesizarea a fost făcută după ce în spațiul public a apărut o înregistrare audio în care preotul Cristian Pomohaci i-ar fi promis unui adolescent că îl va plăti dacă va întreține relații sexuale cu el. Spre finalul înregistrării, cel care se presupune a fi preotul Pomohaci îi spune băiatului că între ei doi a fost, de la bun început, „ceva special”, amintindu-i cum s-au întâlnit.