Un alt denunț îl vizează pe Mircea Geoană.
Surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că fostul deputat Cristian Rizea ar fi depus o plângere care vizează fraude electorale interne, săvârșite cu ocazia alegerii ca președinte al PSD a lui Liviu Dragnea. Sesizarea ar fi fost făcută în luna decembrie a anului trecut.
Întrebat despre această cauză, Cristian Rizea a declarat doar că speră ca justiția acționează în aceeași manieră pentru toată lumea. „Sper ca cine stă cu fundul pe dosare să se ridice și să ne arate că justiția e aceeași pentru toată lumea, inclusiv pentru domnii Dragnea și Geoană.”
Potrivit surselor citate, în plângere se reclamă că ar fi fost introduși pe listele de votanți oameni care nu erau membri PSD. Unul dintrei ei ar fi fost chiar Alina Ghorghiu, despre care Rizea susține că a fost pusă „din exces de zel” iar Liviu Dragnea ar fi fost informat, cerând să nu se afle. Miza ar fi fost, potrivit unor surse politice, obținerea unui număr cât mare de voturi pentru dovedirea legitimității de lider de partid.
„Domnul Dragnea este protejat de acest sistem care ne-a distrus pe câțiva din PSD. El ne-a executat prin acest sistem. Sunt curios dacă cineva își va ridica fundul de pe dosarele domnului Dragnea. Domnul Dragnea nu se dezminte. Când organizează alegeri, fie ele parlamentare, locale sau prezidențiale, dânsul are în sânge frauda. I-a fost frică să aibă doi contracandidați. A făcut tot ce e posibil să blocheze candidatura celor care își anunțaseră candidatura la președinția PSD în octombrie 2015, domnul senator Savu și Șerban Nicolae. Omului ăstuia îi e frică iar acum tot partidul vede că îi este frică de o confruntare cu Sorin Grindeanu în fața Congresului PSD”, a declarat Rizea pentru MEDIAFAX.
Agenția MEDIAFAX a transmis Direcției Naționale Anticorupție o solicitare oficială pentru a comunica în ce stadiu este plângerea. Până la momentul transmiterii știrii, DNA nu a răspuns cererii.
Un alt denunț făcut de Cristian Rizea îi viza pe Mircea Geoană, fost candidat la președinția României. În anul 2016, după ce procurorii l-au pus sub învinuire pe Cristian Rizea pentru trafic de influență, deputat la acel moment, acesta a depus o plângere care îi viza pe Mircea Geoană și pe Ion Bazac, fost ministru al Sănătății. Concret, fostul parlamentar susținea că în 2008 i-ar fi dat lui Mircea Geoană, prin intermediul lui Ionuț Bazac și al soției acestuia, o sută de mii de euro, pentru a fi pus pe liste la alegeri parlamentare. Ulterior, în 2009, i-ar fi dat 200.000 de euro, Geoană promițând că dacă va ajunge președinte, Rizea va fi ministru.
Prin acest denunț, Cristian Rizea ar fi încercat să explice acuzațiile care i se aduceau. Procurorii DNA spuneau că ar fi primit 300.000 euro de la un om de afaceri pentru a interveni la două instituții în avantajul afaceristului, însă fostul deputat susține că banii reprezentau un împrumut, folosit pentru finanțarea campaniei lui Mircea Geoană. După plângerea fostului deputat, DNA a început cercetări in rem, cauza fiind închisă ulterior din cauză că faptele s-au prescris.
Rizea a declarat pentru MEDIAFAX că procurorii nu au fost interesați să facă lumină în cele sesizate, considerând că cei doi au fost protejați de procurori. Întrebat de ce are această opinie, acesta a susținut : „Pentru ca sunt ofițeri acoperiți SIE. Eu vreau să se aplice legea egal. Le-am spus că de aia am împrumutat bani, pentru Geoană. Am făcut o plângere, am dat toate probele la DNA”, a explicat fostul parlamentar.
La rândul lui, Cristian Rizea este judecat într-o cauză a DNA, dosarul fiind instrumentat de procurorul Jean Uncheșelu, despre care susține că este „mâna murdară care rezolvă treburile murdare pentru doamna Kovesi”, anunțând înregistrări care vor dovedi că dosarul este unul „abuziv”, făcut la comanda lui Liviu Dragnea și a lui Florian Coldea. „Știu de la cineva foarte important, un înalt oficial SRI”, spune Rizea.
Fostul parlamentar le-a cerut avocaților săi să se gândească la formularea unei plângeri penale împotriva lui Jean Uncheșelu, dar intenționează și sesizarea CSM în privința președintelui completului de judecată. „Cu ocazia auderii nemijlocite a martorului denunțător în fața completului de fond de la ICCJ, avocata mea, având in vedere că era prima și singura audiere a acestui martor de față cu apărarea, a încercat, prin întrebările adresate martorului denunțător, să lămurească situația celui de-al doilea denunț. L-a întrebat dacă soluția procurorului de caz la primul denunț l-a nemulțumit și de ce nu a atacat-o. L-a întrebat pe aceasta care este motivul pentru care în octombrie 2015 a formulat un nou denunț împotriva mea pentru aceleași fapte care fuseseră deja soluționate de un alt procuror printr-o soluție de clasare. Bineînțeles că ÎCCJ a respins această întrebare adresata de avocata mea motivând că nu are legătură cu cauza”, explică Rizea.
Potrivit DNA, Cristian Rizea ar fi primit 300.000 de euro pentru a interveni la două instituții pentru urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren.