Cristian Sima, șeful Bursei din Sibiu, A DISPĂRUT CU BANII clienților. Pe LISTA VIP-urilor care ar fi fost înșelate se află un fost ministru. VIDEO Gândul LIVE

Publicat: 11/10/2012, 20:58
Actualizat: 25/03/2019, 21:34

Cristian Sima, unul dintre cei mai cunoscuți brokeri din România și șeful Bursei Sibex din Sibiu, este de negăsit de aproape două săptămâni, iar unii clienți ale căror conturi le gestiona prin firma WBS Holding se plâng că Sima a dispărut cu banii lor. Printre cei păgubiți se numără și fostul ministru al Finanțelor, Daniel Dăianu. Sima se ocupa de conturile de tranzacționare ale mai multor persoane publice, pe bursele din străinătate, și numai el avea acces la banii din conturile respective. Poliția a deschis o anchetă, iar Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a deschis o investigație la firmele lui Cristian Sima.

Printre clienții care au bani în conturile gestionate de Sima se numără nume importante, precum liberalul Daniel Dăianu, Marie Rose Mociorniță sau Andreea Raicu. Cântărețul Tudor Chirilă a fost și el client al lui Sima și un apropiat al brokerului, însă a declarat pe blogul personal că a încheiat relațiile de afaceri cu Sima din 2011.

Cristian Sima a fost asociat în afaceri cu alte nume importante, printre care avocatul Călin Zamfirescu, socrul fostului ministru al Justiției Cătălin Predoiu, sau șeful Unicredit Țiriac Bank, Dan Pascariu. Aceștia nu se numără însă printre cei care tranzacționau la bursă prin intermediul lui Sima.

Scandalul a izbucnit în public în momentul în care mai mulți investitori care au dorit să rămână anonimi au contactat presa, pentru a semnala că Sima a dispărut de mai mult de 10 zile și că numai el are acces la banii din conturile de tranzacționare pe bursele străine. Ulterior, fostul ministru Daniel Dăianu a confirmat situația, spunând că este uimit de dispariția lui Sima.

Pe de altă parte, un director din cadrul Sibex susține că a primit un email de la Cristian Sima, pe 1 octombrie, în care acesta anunța că i-au fost furate telefoanele mobile, laptopul, actele de identitate și cardurile bancare. Aceasta ar putea să fie o explicație pentru faptul că Sima nu poate fi contactat.

Cu toate acestea, nici membrii familiei, nici cei care susțin că se tem de o escrocherie, pentru că nu mai au acces la bani, nu au sesizat Poliția. Astfel, deși polițiștii din Sibiu s-au autosesizat cu privire la acest caz, ei nu îl pot da nici măcar în urmărire națională, cu atât mai puțin internațională, pe Sima, pentru că nu există nicio solicitare în acest sens, au explicat pentru gândul reprezentanții Poliției.

Miercuri, Sima a fost destituit de la conducerea Sibex, pentru că nu a apărut în instituție de mai mult timp și a lipsit și la un control al CNVM.

În timp ce actualul director al Sibex, Ovidiu Petru, a declarat pentru Mediafax că încă crede în nevinovăția lui Sima și că toate informațiile apărute în presă până acum sunt „pure speculații”, un fost director al Sibex, Teodor Ancuța, consideră că mai degrabă Sima a pierdut banii clienților pe burse și acum a dispărut din peisaj. De asemenea, Ancuța a declarat că orice investigație ar trebui să înceapă de la departamentul de contabilitate al WBS Holding, pentru a se lămuri problema dispariției banilor din conturi.

Până acum, nu se știe clar dacă banii nu mai există în conturi sau pur și simplu clienții nu mai au acces la ei, prin simplul fapt că Sima nu este de găsit, el fiind singurul care acces la conturi.

Gândul a prezentat astăzi principalele evoluții ale cazului dispariției lui Cristian Sima. Iată mai jos desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 16.30Noul director al Sibex, Ovidiu Petru, a declarat, joi, că el crede în nevinovăția lui Cristian Sima, afirmând că informațiile care au apărut în presă despre acesta sunt deocamdată „pure speculații”, transmite corespondentul Mediafax.

Întrebat, joi, de jurnaliști dacă crede în nevinovăția lui Cristian Sima, noul director al Sibex, Ovidiu Petru, a răspuns afirmativ.
„Eu cred (în nevinovăția lui Sima – n.r.). Deocamdată nu este nicio știre verificată, sunt pure speculații în presă și nu au absolut nicio legătură cu bursa de la Sibiu. Dânsul pur și simplu nu a fost prezent și Consiliul a decis să îl schimbe”, a spus Ovidiu Petru.

Întrebat de ce a fost demis Sima, Petru a afirmat că pentru „indisponibilitate temporară”.

„Noi avem o activitate zilnică care trebuie coordonată, există foarte multe decizii care trebuie luate de directorul general și pentru că nu a fost în această perioadă s-a decis înlocuirea sa. Eu o să preiau aceste atribuții până la sfârșitul exercițiului financiar și vedem pe parcurs ce o să mai apară”, a spus Ovidiu Petru.

Întrebat totodată dacă bursa de la Sibiu a fost afectată de acest caz, Ovidiu Petru a spus că imaginea instituției este „extrem de puternic afectată”.

„Bineînțeles că ne afectează. Toată piața de capital e afectată de orice știre. Imaginea noastră este afectată extrem de puternic”, a adăugat Petru.

UPDATE 16.20Deși un fost ministru, Daniel Dăianu, a confirmat că nu mai are acces la banii pe care i-a încredințat lui Cristian Sima pentru tranzacții bursiere, până la această oră nici una dintre persoanele care susțin că sunt păgubite sau sunt clienții lui Sima nu a depus vreo plângere la Poliție. De asemenea, niciun membru al familiei nu a sesizat poliția pentru a-l da dispărut pe Cristian Sima.

Poliția nu îl poate da în urmărire pe broker dacă nu există sesizări sau plângeri, au explicat pentru gândul reprezentanții Poliției.

UPDATE 15.55Vedeta de televiziune Andreea Raicu a confirmat pentru gândul că se află printre cei care aveau bani investiți în bursă prin intermediul lui Cristian Sima.

UPDATE 15.15„Nu sunt unul dintre clienții care și-au pierdut banii fie și pentru simplul fapt că activitatea mea pe bursele internaționale s-a încheiat din 2011”, a declarat Tudor Chirilă, într-o postare pe blogul personal.

Artistul susține că este bun prieten cu Sima și că refuză să creadă că acesta este „un escroc”: „Mi-e greu să accept că aș fi prieten cu un escroc”.

„Cristian Sima, cel pe care l-am cunoscut eu, era un om extrem de cultivat, serios, un om foarte inteligent, fost matematician, bun cunoscător de macroeconomie și piețe internaționale. Era un tată de familie, un om plin de umor, cu care se putea sta de vorbă ore în șir. Această descriere v-ar fi făcut-o oricare din clienții lui până în acest moment”, scrie Chirilă.

El mai anunță că are prieteni buni care se numără printre cei care, din câte se pare, și-au pierdut banii pe mâna lui Cristian Sima.

UPDATE 14.50Avocatul Călin Zamfirescu, socrul fostului ministru al Justiției Cătălin Predoiu, fost partener de afaceri cu Cristian Sima în firma Romfelt Real Estate, a explicat pentru gândul că nu se numără printre cei care avea bani în conturile de broker ale lui Sima. De altfel, cei doi au încetat relațiile de afaceri.

„Este o surpriză și pentru mine, părea un om serios. Noi nu am colaborat pe domeniul acesta al bursei, era vorba despre un proiect imobiliar. Am vândut tot și am ieșit din firmă, proiectul nu a avut succes”, a explicat Zamfirescu pentru gândul.

Sima și Zamfirescu au fost parteneri de afaceri alături de Dan Pascariu, președintele UniCredit Țiriac Bank, și scriitorul Adrian Lustig în firma Romfelt Real Estate, care a devoltat un proiect rezidențial – Doamna Ghica Plaza, controlat în prezent de fondul de investiții estonian Aktiva.

UPDATE 14.20Tudor Chirilă, actor și muzician, nu mai este în prezent clientul lui Cristian Sima, cei doi colaborând mai demult. Astfel, el nu s-ar număra printre cei păgubiți. Artistul va da mai multe explicații în cursul zilei de astăzi.

Tudor Chirilă apare ca acționar alături de Cristian Sima într-una dintre firmele acestuia – WBS Imobiliare.


UPDATE 14.00Mai multe persoane publice s-ar afla printre clienții păgubiți de Cristian Sima. Pe lângă fostul ministru de Finanțe Daniel Dăianu, este vorba despre cântărețul Tudor Chirilă, Marie Rose Mociorniță sau vedeta tv Andreea Raicu.


Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a început joi o investigație la sediul socieății de brokeraj WBS România după ce au apărut suspiciuni că fostul acționar Cristian Sima ar fi fugit cu banii firmei WBS Holding.

„CNVM a început astăzi, 11 octombrie 2012, o investigație la sediul societății de servicii de investitii financiare (SSIF) WBS Romania, pentru a verifica modul de operare al societății în relația cu clienții, precum și integritatea conturilor acestora. În acest context, autoritatea pieței de capital recomandă clienților societății de servicii de investiții WBS România care se consideră prejudiciați să depună reclamații la sediul CNVM.

Menționăm, totodată, faptul că WBS Holding nu este o entitate aflată sub autoritatea CNVM, nefiind autorizată de aceasta să desfășoare activități pe piața de capital din România”, se arată într-un comunicat transmis joi de CNVM.

Daniel Dăianu și-a pierdut banii la Sima

Foto: Theodor Pană // Mediafax

„Sunt stupefiat de dispariția lui Sima. Am aflat din presă că Cristian Sima nu poate fi găsit și că ar fi plecat cu banii clienților. Am crezut în buna credință a unor oameni dintre care unul a ajuns președintele Sibex. Am conturi deschise la cele două societăți WBS România și la WBS Holding pentru că mi s-a spus că doar așa se putea tranzacționa pe piețele externe. Am investit pentru că mi s-a spus că sunt câștiguri mici dar sigure. Știam că nu lucrează în marjă, că riscurile sunt mici.

Extrasurile de cont primite de la firma de brokeraj arată că am contul pe profit nu pe pierdere, dar acum mă întreb dacă acest informații sunt sau nu adevărate. Poliția și autoritățile competente trebuie să investigheze ce s-a întâmplat cu banii clienților, dacă au avut loc tranzacții neautorizate cu banii clienților”, a declarat Daniel Dăianu pentru Ziarul Financiar.

Cine este Cristian Sima

Cristian Sima este unul dintre cei mai controversați oameni de pe piața de capital. Doctor în matematică și cu câțiva ani de practică pe piețele de capital din Italia, Franța și de la Londra, conform CV-ului public, Sima a fost unul dintre primii investitori locali care a deschis o firmă de brokeraj dedicată piețelor internaționale. WBS Holding, firma pe care Sima a înființat-o în 1997, investea pe bursele internaționale și pe piața valutară Forex.

Acesta nu este primul scandal în care Sima a fost implicat în ultimii ani, scrie Ziarul Financiar. În 2007, el a fost pentru câteva luni membru în Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București (BVB). A plecat însă cu scandal, după ce au apărut înformații că Sima ar fi colaborat cu Securitatea în perioada comunistă. Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor și vicepreședinte al BVB în acea perioadă l-a acuzat pe Sima că a încercat să preia controlul BVB deși legea pieței de capital nu dă voie nici unui acționar să dețină mai mult de 5% din capitalul bursei. După acest episod, Sima și-a vândut acțiunile la BVB și și-a îndreptat atenția către Sibex. El a mai avut în 2010 o tentativă de a candida la președinția BVB, dar nu a obținut suficiente voturi.

Sima a mai fost implicat și în alte afaceri. El a fost acționar alături de Dan Pascariu, președintele UniCredit Țiriac Bank, și arhitectul Adrian Lustig în firma Romfelt Real Estate, care a devoltat un proiect rezidențial – Doamna Ghica Plaza, controlat în prezent de fondul de investiții estonian Aktiva. În această firmă este acționar și avocatul Călin Zamfirescu, socrul fostului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.

Complexul a fost dezvoltat pe terenul fostei fabrici de pâslă Romfelt, din zona Obor, pe care Sima a preluat-o de pe bursă în 1998. El a dat fabrica salariaților și a rămas cu terenul.

Cristian Sima a mai deținut și o participație de 9% în portalul de știri Hotnews.ro, pe care a vândut-o în septembrie.

Poliția îl caută pe Sima

Tot astăzi, Poliția Sibiu s-a autosesizat și a început o anchetă în cazul directorului general al Bursei de la Sibiu, Cristian Sima.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Sibiu, Luciana Balteș, a declarat, joi dimineață, pentru Mediafax, că Poliția s-a autosesizat în acest caz în urma informațiilor apărute în presă.

Ea a precizat că până la acest moment la Poliția Sibiu nu a fost depusă nicio sesizare referitoare la Cristian Sima, nici din partea familiei acestuia, legată de dispariție, nici din partea altei persoane.

„Nu avem niciun fel de plângere legată de Cristian Sima, autosesizându-ne pe baza informațiilor apărute în presă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Sibiu.

Cristian Sima, revocat miercuri din funcțiile de președinte al Consiliului de Administrație și de director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat de lunea trecută și, potrivit unor zvonuri din piața de capital, ar fi dispărut cu banii unor clienți care tranzacționau pe piețe externe printr-o firmă deținută de el.

Surse din piața de capital au declarat pentru Mediafax că Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele și cardul bancar și cerea blocarea acestora.

Angajații Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are în Elveția, postul telefonic este suspendat, au menționat sursele.

Firma WBS Holding, înregistrată în Insulele Virgine Britanice, prin care clienții lui Sima ar fi tranzacționat pe piețele externe, nu este înregistrată la CNVM, astfel că activitatea acesteia nu este supravegheată de Comisie. Sima a fost acționar la WBS România până anul trecut, când a vândut acțiunile pentru a evita o incompatibilitate cu funcțiile de președinte CA și director general al Sibex.

Sima trebuia să fie prezent la bursa de la Sibiu în această perioadă pentru a participa la controlul periodic pe care Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) îl derulează la Sibex. Controlul a fost anunțat în ultima săptămână din luna septembrie și a început luni, pe 1 octombrie.

Contactat de Mediafax, noul președinte CA al Sibex, Paul Gabriel Miclăuș, a declarat că revocarea lui Sima din funcție nu are legătură cu zvonurile apărute în piața de capital.

Potrivit lui Miclăuș, Sima a fost înlocuit din funcție deoarece nu a fost prezent la bursă în timpul controlului efectuat de CNVM.

Dispariția lui Sima vine și în contextul în care SIF-urile s-au coalizat pentru a-l revoca pe acesta din funcțiile de conducere deținute la Sibex și pentru a-l trage la răspundere.

La finele lunii septembrie, pe piața de capital au existat unele zvonuri potrivit cărora Sima ar fi promis unor clienți ai firmei sale care erau și acționari ai Sibex că le va cumpăra prin intermediul Casei de Compensație și a Depozitarului Sibex titlurile deținute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piață. Acest scenariu încălca însă prevederile pieței de capital.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?