„Singura întrebare pe care i-aș fi pus-o, nu domnului președinte Băsescu, ci domnului Băsescu, ar fi fost: cine este agentul acoperit, domnule președinte, dintre candidații la funcția prezidențială în România? Și nu am fi primit niciun răspuns. De ce vă spun asta? Pentru că tot ce a spus domnul Băsescu în seara asta este echivalent cu această maimuță jurnalistică, adică introducerea în ziar a unui material menit să ia ochii, lipsit de orice consistență, un fel de bombistică de presă sau fonfleu. Nu are absolut nicio consistență ce a spus domnul Băsescu în seara asta. Dimpotrivă. Comportamentul domniei sale îl face să nu mai fie președintele României înainte de ziua aceea de 21 decembrie pe care a spus că o va exploata până în ultima secundă. Acesta nu este comportamentul unui președinte al unei țări civilizate. Poate fi comportamentul lui Hugo Chavez, al lui Evo Morales sau chiar al lui Idi Amin Dada (n.r. fost președinte al Ugandei). E o intersecție de Idi Amin Dada cu Hugo Chavez. Acum ce vrea să facă, vrea să naționalizeze rafinăria Lukoil? Exploatează domnul Băsescu, dacă mă întrebați în legătură cu relația cu Lukoil, exploatează o idee veche de decenii, din care Ceaușescu a trăit 25 de ani, și anume cum lucrăm cu Moscova, cum se bate domnul Băsescu cu Putin. Este absurd si periculos. Ce face domnul Băsescu este atitudinea unui scelerat. Pentru că are niște obiective în campanie, aruncă astfel de declarații care nu pot aduce nimic bun României. Lukoil trebuie să fie tratată ca orice altă companie străină sau româneacă care funcționează pe teritoriul României, trebuie supusă legilor acestei țări, nu amenințată de șeful statului. Cum să spună șefului statului: Dacă mâine nu reia producția Lukoil, naționalizați rafinăria. Cum să spui așa ceva? Astea sunt metode de intersecție Chavez cu Dada. Unde suntem, în America de Sud, în Africa, ca să avem un asemenea comportament? La ce ne folosește nouă faptul că răcnește domnul Băsescu acum: Dacă vor să asculte de legile de la Moscova. De ce se referă la asta? Ca să adune cât de cât niște voturi pentru oameni cu discernamant limitat, care mai cred în marote, gen bătălia cu Putin„, a declarat Cristian Tudor Popescu.
Editorialistul gândul a subliniat că cei de la Lukoil nu trebuie tratați diferit de alte persoane sau instituții pe care le anchetează DNA-ul, doar fiindcă este vorba despre o companie petrolieră din Rusia.
Cât privește declarația președintelui Traian Băsescu potrivit căruia unii magistrați fac politică și o fac prost, Criatian Tudor Popescu a susținut că este similară cu cea de acum două luni prin care a spus că printre candidații la prezidențiale există un agent acoperit.
„Până când nu ne spune despre ce a vrut să facă vorbire, tot ce spune e bombistică de presă. Referirea la magistratul respectiv e de necrezut. Magistratul respectiv n-avea cum să mintă și nici cum să spună adevărul. Domnul Băsescu e într-un sistem de referință mental complet strâmb. Spune că magistratul minte. Pai cum poate să mintă? Și-a exprimat o opinie ca magistrat, ca membru CSM, a fost de părere că domnul Băsescu a comis o imixtiune în indepentența justiției prin declarația în dosarul Microsoft”, mai spus editorialistul Gândul.