„Doamna Savonea are încredere în opiniile juridice ale domnilor Stan și Deliorga. Eu am incredere in experienta în drept a domnilor Morar și Pivniceru. Doamna Savonea tînjește de mult la revocarea conducerii ÎCCJ pentru a numi în loc persoane mai puțin predispuse la independență față de dânsa. Cât despre Inspecția Judiciară, tocmai CSM a constatat recent o acțiune disciplinară lovită de nulitate absolută fata de mine, adică abuzivă. Realitatea este ca până în septembrie am drept de vot în CSM, vot pe care nu-l poate controla și de care vrea să scape”, a spus Cristina Tarcea, pentru MEDIAFAX.
Președintele CSM, Lia Savonea, a declarat, în contextul deciziei CCR privind completele specializate de la ÎCCJ, că va convoca Secția pentru judecători a Consiliului pentru a stabili responsabilitatea conducerii instanței supreme și, probabil, va fi dispus un control al Inspecției Judiciare.
„Cred că Secția pentru judecători are responsabilitatepentru felul în care funcționează hustutța în România. (…) În data de 3 iulie, CCR a constat existența unui conflict de natură juridică constitușională generat de refuzul Înaltei Curți de a aplica, pe o durată mare de timp a dispozișiilor legale priivind constituirea completelor specializate în materie de corupție în primă instanță. Având în vedere implicațiile deciziei, care va a vea drept consecință prelungirea duratei pocedurilor în materie penală cu toate consecințele.În calitate de președinte al CSM, voi convoca Secția pentru judecători în vederea analizării responsabilității conducerii instanței supreme. Cel mai probabil, în urma unui control făcut prin Inspecția Judiciară, cu privire la care Secția va decide”, a declarat Lia Savonea.
Potrivit șefei CSM, responsabilitățile privind constituirea completelor revine conducerii Înaltei Curți. Mandatul Cristinei Tarcea se va încheia în luna septembrie a acestui an și nici nu și-a depus candidatura pentru al doilea mandat.
CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupție, obiecție făcută de Florin Iordache. Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi „pentru” și 4 „împotrivă”, din totalul de nouă judecători ai Curții Constituționale.
Prin urmare, magistrații CCR au constatat că a existat conflict juridic de natura între Parlament și ICCJ generat de neconstituirea completelor specializate.