Criteriile propuse de MS pentru reintrarea în legalitate a centrelor de transplant, în urma discuțiilor de la După 20 de ani

Criteriile propuse de MS pentru reintrarea în legalitate a centrelor de transplant, în urma discuțiilor de la După 20 de ani
Publicat: 27/05/2013, 17:48
Actualizat: 30/07/2014, 01:12

După ce în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, care a fost difuzată duminică de ProTv, s-a discutat despre lipsa criteriilor de acreditare a centrelor de transplant, ministerul Sănătății a publicat pe site un proiect de ordin pentru aprobarea unui nou set de astfel de criterii pentru unitățile care activează în domeniul transplantului de organe, țesuturi și celule de origine umană.

Din cauza lipsei criteriilor de acreditare, în România nu mai puteau fi prelevate organe, deoarece nu exista cadru legislativ. De asemenea, nu mai puteau fi acreditate alte centre noi, iar medicii care erau implicați în prelevarea de organe nu erau plătiți.

„Un medic care asistă viitorul donator ar primi 500-600 de lei în plus la salariu. Dar nu primesc nimic”, a precizat Adriana Stere, corespondent al Știrilor ProTV, invitat în emisiunea „După 20 de ani”. Mai mult, cu ajutorul acestui proiect de lege centrele de transplant pot reintra în legalitate.

Despre rezultatele și viitorul programului de transplant în România au vorbit șeful Clinicii de chirurgie și transplant hepatic Fundeni, Irinel Popescu, oficialul de la Sănătate Raed Arafat și jurnaliștii Cristian Leonte, moderatorul emisiunii, Claudiu Pândaru (gândul.info), Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) și Adriana Stere (Știrile ProTv).

Care sunt criteriile de acreditare a centrelor de transplant de organe

Experiență de cel puțin 500 de intervenții chirurgicale specifice, echipă de trei-patru chirurgi disponibilă non-stop și activitate de transplant pe animale – acestea sunt trei dintre criteriile de acreditare a centrelor de transplant de organe, potrivt proiectului propus de Ministerul Sănătății după înregistrarea emisiunii de la ProTv.

În plus, centrele de prelevare de organe trebuie să fie dotate cu secție Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) dotată corespunzător pentru depistarea, declararea și întreținerea donatorului în moarte cerebrală (EEG, analizor EAB, ventilatoare mecanice), cu supraveghere continuă, laborator (în structura unității sau prin servicii externalizate) autorizat sanitar și acreditat conform prevederilor legale, serviciu de anatomie patologică, dotat corespunzător pentru studiul biopsiei de organ (în structura unității sau prin servicii externalizate), secție/clinică de neurologie/neurochirurgie și secție/clinică de radiologie și imagistică medicală, potrivit proiectului.

Pe lângă un coordonator, în aceste centre ar trebui să lucreze un medic primar ATI, o echipă chirurgicală și personal medical mediu cu experiență în îngrijirea bolnavilor critici.

În centrele de transplant de organe, ar trebui în schimb să existe o sală de operație corespunzătoare pentru transplant, posibilități de izolare în ATI, salon/rezervă dedicate pacienților postransplant până la prima externare, circuite corespunzătoare pentru pacienții transplantați, unitate specializată de laborator acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure funcționarea permanentă a laboratorului.

În structura centrului sau prin servicii externalizate, ar trebui totodată să fie asigurate o unitate de imunologie clinică acreditată și un serviciu de anatomie patologică acreditat, dotat corespunzător pentru studiul biopsiei de organ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor