Investițiile în educație au scăzut în opt dintre cele 25 de state membre, arată ultimul studiu al Comisiei Europene privind impactul crizei asupra bugetelor pentru învățământ începând din 2010.
Au fost impuse reduceri de peste 5 % în Grecia, Ungaria, Italia, Lituania și Portugalia, în timp ce în Estonia, Polonia, Spania și Regatul Unit (Scoția) s-au înregistrat scăderi de la 1 până la 5 %.
Totuși, cinci state membre și-au crescut cheltuielile pentru învățământ cu peste 1 %: Austria, Danemarca, Luxemburg, Malta și Suedia, precum și zona germanofonă din Belgia. Germania și Țările de Jos nu au furnizat date pentru perioada începând din 2010.
Cercetarea arată că sumele alocate învățământului variază în alte state membre, unele crescându-și bugetele într-un an pentru ca apoi să le scadă în următorul sau invers.
Belgia, Cipru, Letonia, Finlanda, Franța, Irlanda, Slovenia și Țara Galilor din Regatul Unit, precum și viitorul stat membru Croația au mărit bugetul alocat educației în perioada 2010-2011, dar l-au redus apoi în perioada 2011-2012.
În Bulgaria, Republica Cehă, România și Slovacia, situația a fost inversă, bugetele pentru învățământ scăzând în perioada 2010-2011, ca să crească în perioada următoare. Comunitatea flamandă din Belgia și-a păstrat buget stabil în ambii ani.
Studiul a analizat finanțarea la toate nivelurile de învățământ, de la educația preșcolară la învățământul terțiar, în 35 de sisteme de învățământ naționale și regionale. Acesta arată că, în 2011 și 2012, salariile și indemnizațiile profesorilor au fost reduse sau înghețate în 11 țări – Bulgaria, Croația, Estonia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia și Spania.
Criza economică a dus și la reducerea personalului didactic în 10 state membre: Bulgaria, Cipru, Estonia, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, România și Regatul Unit.
În timp ce în unele state au avut loc reduceri de personal, în 18 țări europene finanțarea pentru formarea cadrelor didactice a crescut.
În majoritatea țărilor, în 2011 și 2012, sprijinul acordat de sectorul public elevilor și studenților sub formă de subvenții, împrumuturi și alocații familiale nu a fost afectat. Austria, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg și Portugalia au dat sprijin financiar specific pentru șomeri sau pentru persoanele cu un nivel scăzut de calificare, pentru a le ajuta să-și îmbunătățească sau să-și actualizeze calificările.