Criză de antibiotice la nivel mondial. Raport OMS
Cele mai multe dintre medicamentele aflate acum în uz sunt variante modificate ale claselor de antibiotice deja existente și reprezintă soluții pe termen scurt, avertizează specialiștii OMS.
„Rezistența la antibiotice este o urgență sanitară mondială, care pune serios în pericol progresele medicinei moderne”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în comunicatul de presă publicat de această organizație. „Urgent este să se multiplice investițiile în programele de cercetare și dezvoltare a unor medicamente eficiente contra infecțiilor rezistente la antibiotice, inclusiv împotriva tuberculozei”, a adăgat Ghebreyesus.
Dincolo de tuberculoză, OMS a identificat alte 12 clase prioritare de patogeni, unele dintre ele fiind responsabile pentru apariția unor infecții comune, cum ar fi pneumonia sau infecțiile tractului urinar. Rezistența acestora crește constant și reclamă o nevoie urgentă de dezvoltare a unor noi tratamente.
Raportul identifică 51 de noi antibiotice aflate în curs de dezvoltare, însă numai opt dintre ele sunt considerate suficient de bune pentru a aduce o plusvaloare arsenalului de antibiotice existent, în prezent, la nivel mondial.
Lipsa de antibiotice potrivite pentru aceste infecții poate conduce la o creștere a mortalității cauzate de infecții care, în mod normal, ar putea fi tratate.
Totuși, noile tratamente nu ar fi suficiente pentru combaterea amenințării bacteriilor și superbacteriilor. OMS lucrează împreună cu țările lumii și partenerii pentru a îmbunătăți prevenția și controlul infecțiilor.