Criza de la Chișinău. SUA nu susțin „un anumit candidat la funcția de premier”

Publicat: 20 01. 2016, 16:07
Actualizat: 20 01. 2016, 16:39

„Noi ne bucurăm că Republica Moldova va avea în timpul apropiat un guvern. Nu susținem un anumit candidat pentru funcția de premier. Dar vrem să fie format guvernul pentru că ne dorim stabilitate în Republica Moldova, implementarea reformelor și deblocarea relațiilor cu FMI”, a declarat diplomatul american.

De asemenea, James Pettit a mai precizat că SUA vor doar să ajute viitorul guvern de la Chișinău în implementarea reformelor dar că nu pot susține un candidat sau altul. „Sunt chestiuni de politică internă și noi nu intervenim”, a reiterat șeful misiunii diplomatice americane la Chișinău.

Ambasadorul  american la Chișinău a declarat că nu vede o problemă în alegerile anticipate deoarece „noi vom susține orice guvernare, indiferent de culoare dacă aceasta va implementa reformele”, mai afirmă sursa citată. 

Totodată, James Pettit a refuzat să discute despre aranjamentele care au dus la formarea noii majorități guvenamentale din parlamentul de la Chișinău, dar a precizat că „toți cunoaștem că există corupție în parlament și în alte instituții ale statului. Dar noi nu suntem în drept să ne implicăm. Alegătorii moldoveni sunt cei care trebuie să meargă în instanță și să-și apere drepturile. Instanțele de judecată și mass-media sunt cele care pot demonstra acest lucru.”