CRIZA FINANCIARĂ. Germania şi Franţa, principalele economii ale zonei euro, intră în recesiuni istorice

CRIZA FINANCIARĂ. Germania şi Franţa, principalele economii ale zonei euro, intră în recesiuni istorice
Foto: Pexels/Fotografie ilustrativă
Publicat: 09/04/2020, 07:05
Actualizat: 09/04/2020, 07:07

Germania şi Franţa, principalele două economii din zona euro, riscă intrarea în recesiuni istorice, care vor anula în doar câteva luni ani întregi de creştere economică, în contextul impactului crizei coronavirusului, conform unor prognoze publicate miercuri, scrie Financial Times.

Economia Germaniei se va contracta cu aproape 10% până în iunie, potrivit principalelor institute germane de studii economice, acesta fiind cel mai puternic declin de când au început să fie efectuate evaluări trimestriale, în 1970, şi cu o amploare dublă comparativ cu cea mai mare scădere înregistrată în cursul crizei financiare din 2008.

Suspendarea activităţilor în largi segmente economice pentru limitarea răspândirii coronavirusului generează scăderea PIB-ului Franţei cu 1,5% la fiecare două săptămâni, a avertizat Banca centrală a ţării (Banque de France). La peste trei săptămâni de la instituirea restricţiilor de deplasare, Franţa înregistrează cea mai rapidă scădere economică de după al II-lea Război Mondial, subliniază Banca centrală de la Paris, estimând că valoarea PIB-ului a scăzut cu 6% în primul trimestru din 2020.

Amploarea şi rapiditatea şocului generat de coronavirus asupra economiei mondiale sunt evidenţiate în datele prezentate de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), acesta fiind cel mai puternic semnal privind intrarea în recesiune a principalelor economii. Organizaţia cu sediul la Paris a comunicat că tabelul principalilor indicatori economici – care monitorizează ciclul economic – a înregistrat cea mai mare scădere în martie, reflectând impactul imediat pe care îl au restricţiile asupra producţiei, consumului şi încrederii.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a transmis că schimburile comerciale la nivel mondial ar urma să scadă mai mult decât în timpul crizei financiare. Comerţul de mărfuri pe plan global ar urma să scadă cu până la 32% din cauza crizei coronavirusului, comparativ cu un declin de 12% în anul 2009.

„Aceste cifre sunt urâte, este evident acest lucru. Declinul inevitabil la nivel comercial şi în cazul producţiei va avea consecinţe dureroase pentru familii şi companii, dincolo de suferinţa umană cauzată de boală”, afirmă directorul general al organizaţiei, Roberto Azevêdo.

Însă OECD avertizează că, în contextul incertitudinii referitoare la durata restricţiilor antiepidemice, cifrele furnizate acum reflectă doar situaţia actuală, nu severitatea totală a evenualului declin.

Guvernul Elveţiei a anunţat miercuri că economia ar putea scădea cu 10% anul acesta în cel mai grav scenariu al crizei pandemice; aceasta ar fi cea mai mare contracţie începând in anul 1980 până acum.

Guvernele din Berlin, Paris şi alte capitale europene au lansat vaste programe de asistenţă economică, în valoare de sute de miliarde de euro, destinate companiilor şi angajaţilor afectaţi.

„În Europa, acum, elaborăm stimulente fiscale uriaşe, astfel că, deşi PIB-ul scade, să fie stabilizate veniturile. Chiar acum, veniturile sunt economisite, astfel că dobânzile de economisire cresc mult în Germania, Franţa, Spania. Întrebarea este ce vom face când se termină criza? Este foarte incert”, afirmă Philippe Martin, profesor de Economie la Universitatea de Ştiinţe Politice din Paris (Sciences Po).

În fiecare săptămână de restricţii din martie, activităţile de afaceri din Franţa au scăzut cu circa o treime, a comunicat Banca centrală. Declinul economiei franceze ar urma să aibă amploarea trimestrului II din 1968, când PIB-ul a scăzut cu 5,3% din cauza protestelor iniţiate de mişcările studenţeşti.

Economia Germaniei ar urma să aibă o scădere de 1,9% în primul trimestru şi de 4,2% anul acesta, conform principalelor cinci institute de studii economice. În 2021, situaţia ar urma să se relanseze, cu o creştere de 5,8%.

„Până acum, partea pozitivă a economiei Germaniei au fost serviciile, dar această criză, în mod clar, va afecta serviciile mai mult decât producţia, în contextul în care producţia industrială a continuat mai mult decât sectorul retail ori serviciile, care în cea mai mare parte s-au oprit”, declară Carsten Brzeski, economist la ING în Frankfurt.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri