Croația face un pas mare spre ridicarea obligativității vizelor pentru SUA. România mai are de așteptat!
Croația a făcut marți un pas important către intrarea în programul Visa Waiver, după ce a semnat un acord de cooperare cu SUA privind comunicarea datelor pasagerilor, au anunțat ministrul de interne croat Davor Bozinovic și ambasadorul american la Zagreb, Robert Kohorst.
Semnarea documentului reprezintă un pas uriaș către ridicarea vizelor, a declarat ambasadorul american.
Croația a făcut treptat tot ce era necesar pentru programul Visa Waiver.
Documentul a fost semnat la Zagreb și Washington și furnizează o bază legală pentru schimbul de date privind pasagerii în scopul depistării, investigării și altor activități legate de prevenirea terorismului și altor infracțiuni grave transfrontaliere.
Kohorst a declarat că Croația și SUA cooperează excelent ca parteneri și guvernul croat și ministerele sale au făcut eforturi deosebite pentru anularea obligativității vizelor.
Astfel, în privința Waiver, mai rămân doar „detaliile tehnice” de pus la punct, au declarat oficialii.
ROMÂNIA, Croația, Bulgaria și Cipru sunt singurele țări din UE ai căror cetățeni nu pot intra pe teritoriul SUA fără viză.
Intrarea în programul Visa Waiver este condiționat de îndeplinirea unor condiții. Croația o îndeplinește și pe ultima din acestea, adică o proporție a refuzului cererilor de viză de sub 3%.
Cu ce s-a ales România după întâlnirea Iohannis -Trump de la Casa Albă. Președintele SUA: „N-am discutat despre Visa Waiver, dar vom discuta”
În 2017, după un tete-a-tete de câteva zeci de minute cu Donald Trump, la Casa Albă, președintele Klaus Iohannis a primit o serie de încurajări generale din partea omologului său american, care a folosit, în mare parte, conferința de presă organizată în Rose Garden pentru a-și prezenta poziția față de criza din Qatar, a răspunde acuzațiilor fostului șef al FBI, James Comey și a-și relua teoria că țările NATO trebuie să dea mai mulți bani pentru apărare. De altfel, acest din urmă aspect a fost salutat în relația cu România, Donald Trump subliniind, în context, parteneriatul strategic, contribuția țării noastre în lupta contra terorismului, precum și susținerea luptei anticorupție, pentru care l-a felicitat pe Iohannis. În privința programului Visa Waiver, o întrebare în acest sens a părut a-l lua prin surprindere pe președintele american, care a răspuns sincer că acest lucru nu l-a discutat cu Iohannis, dar îl va discuta. Trump a fost foarte receptiv la aprobările și susținerea lui șefului statului român.