Prima pagină » Știri » Cruzimea față de animale ar putea fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani

Cruzimea față de animale ar putea fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani

Cruzimea față de animale ar putea fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani
UNPR a depus marți în Parlament un proiect de lege care prevede majorarea pedepselor, cu închisoare de la 2 la 7 ani pentru cruzime față de animale, și interdicția de a mai deține animale pentru o perioadă între 5 și 10 ani, după condamnare.

Potrivit proiectului de lege, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenție și fără drept, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizarea de lupte între animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, rănirea sau schingiuirea animalelor și intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative.

Potrivit legislației actuale, cruzimea față de animale se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Dacă fapta este săvârșită de două sau mai multe persoane sau dacă animalul se afla în posesia unei persoane responsabile cu îngrijirea, protecția și bunăstarea animalelor, cu dresajul sau cu tratarea medicală, pedeapsa este închisoare de la 3 la 10 ani. Legislația actuală nu prevede pedepse mai mari în acest caz.

În cazul condamării, instanța dispune ca pedeapsă complementară interdicția de a deține animale pentru o perioadă de la 5 la 10 ani, potrivit proiectului. În momentul de față, instanța poate dispune pe seama proprietarului interdicția de a deține animale pe o perioadă de 5 ani.

În cazul în care deținătorii de animale nu asigură adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire, atenție, asistență medicală, dopajul în timpul competițiilor, abandonul, despărțirea puilor de mamă înainte de opt săptămâni, traume în timpul dresajului, proiectul de lege prevede creșterea amenzilor de la 5.000 la 10.000 de lei, față de 1.000 – 3.000, cât prevede legislația actuală.

„Zilnic se înregistrează 5-6 cazuri de maltratare, schingiuire, mutilare, otrăvire și împușcare a animalelor. Toate aceste cazuri de violență sunt sesizate ONG-urilor de protecția animalelor și voluntarilor care zilnic adună de pe străzi și transportă la clinici animale cu membre tăiate, bătute și lăsate să agonizeze”, potrivit expunerii de motive, semnată de senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu.

Citește și