O reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Țării a fost convocată pentru joi, 27 septembrie, pentru a se discuta achiziția de către MApN a avioanelor multirol, iar pe ordinea de zi ar putea fi inclus și subiectul privatizării Oltchim, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Ședința CSAT a fost convocată de către președintele Traian Băsescu pentru a se discuta achiziția de avioane de vânătoare, acesta fiind singurul punct de pe ordinea de zi, însă ar putea fi introdus și subiectul privatizării Oltchim, la solicitarea unora dintre membrii CSAT, au precizat pentru MEDIAFAX sursele citate.
Pe de altă parte, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al președintelui Traian Băsescu, a declarat că nu există până în prezent elemente ale programului șefului statului pentru această săptămână care să fie comunicate public.
Ministrul Apărării Naționale, Corneliu Dobrițoiu, a anunțat duminică, la B1 TV, că achiziția avioanelor multirol F-16 din Portugalia se va face potrivit unui plan stabilit anterior, care respectă directivele UE.
Dobrițoiu a explicat că avioanele vor fi cumpărate în cadrul unui acord interguvernamental, privind tehnica militară în uz, ceea ce înseamnă că nu mai este necesară organizarea unei licitații, iar o propunere în acest sens va fi făcută de MApN într-o viitoare ședință a CSAT.
„O să ieșim cu o propunere de decizie la nivelul CSAT. Suntem în concurență, după cum știți, cu bulgarii. Referitor la achiziție, vă asigur pe dumneavoastră, pe toți cetățenii României, inclusiv partenerii din UE, că România respectă absolut toate directivele UE pentru această achiziție, la literă”, a spus Dobrițoiu.
Președintele României are și funcția de președinte al CSAT, el fiind cel care poate convoca ședințe ale Consiliului.
De asemenea, primul ministru este vicepreședinte al CSAT, printre membrii acestuia mai numărându-se și ministrul Apărării Naționale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Administrației și Internelor, ministrul Justiției, ministrul Finanțelor, ministrul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, ministrul Finanțelor, directorii SIE și SRI, șeful Statului Major General al Armatei și consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui României.
În 30 iulie, premierul Victor Ponta a declarat că va face tot posibil să nu mai interfereze cu Traian Băsescu dacă acesta va reveni la Palatul Cotroceni și că nici măcar nu va mai participa la ședințele CSAT, spunând că, dacă sunt documente importante, Băsescu poate să i le transmită spre semnare.
Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.
Contractul nu a fost însă semnat, iar Ponta a anunțat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că așa-zisul câștigător nu a avut nici bani, nici intenția de a deveni acționar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.