CSAT: Armata va discolca 1.311 militari în afara țării în 2014, iar MAI – 791
CSAT a aprobat Planul de întrebuințare a forțelor armate ale României care se trimit în misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2014, informează Președinția.
Armata României realizează două misiuni esențiale: apărarea României și, respectiv, apărarea aliaților săi prin participarea la operații de apărare colectivă și promovarea stabilității regionale și globale. Efortul principal îl constituie, în continuare, participarea în cadrul operației ISAF din Afganistan și cu menținerea angajării în teatrul de operații din Balcani.
„În anul 2014, Armata României va disloca la misiuni și operații din afara teritoriului statului român un număr de 1.311 militari. Comparativ cu anul 2013, numărul acestor forțe este diminuat cu 725 de militari. În ceea ce privește Ministerul Afacerilor Interne, forțele care vor participa în anul 2014 la misiuni sub egidele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ale Uniunii Europene, ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) vor fi de 791 de militari și polițiști. Față de anul 2013, numărul acestora este mai mare cu 301 persoane”, se arată într-un comunicat al Președinției remis Agenției MEDIAFAX.
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au avizat proiectul de Hotărâre a Guvernului privind Strategia industriei naționale de securitate.
În urma analizării măsurilor adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni instituite pe plan internațional în perioada octombrie 2012 – septembrie 2013, membrii CSAT au constatat că instituțiile românești au pus în aplicare sancțiunile internaționale legal prevăzute.
Membrii Consiliului au fost informați despre participarea României la misiunile derulate sub egida Uniunii Europene (UE), precum și despre perspectivele pentru implementarea Strategiei naționale în domeniul capacităților civile. În urma informării s-a constatat că România și-a adus contribuția la misiunile Uniunii Europene de implementare a Politicii de Securitate și Apărare Comună (UE/PSAC), care s-au desfășurat în Europa, Africa și Orientul Mijlociu.
O altă temă pe agenda ședinței CSAT a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacității de luptă a Armatei României pentru perioada 2013 – 2016 și în perspectivă până în anul 2022. Obiectivele programului au fost stabilite având la bază o creștere anuală a bugetului Ministerului Apărării Naționale în așa fel încât, în anul 2016, acesta să ajungă la un nivel de 2% din PIB. În finalul ședinței, membrii Consiliului au aprobat Programul de activitate al CSAT pentru 2014.
Pe timpul ședinței s-au abordat și alte subiect de interes pentru securitatea națională, potrivit Președinției.
La ședință au participat prim-ministrul Viorel Ponta, viceprim-ministrul Daniel Chițoiu, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Justiției, Robert-Marius Cazanciuc, ministrul Economiei, Andrei-Dominic Gerea, directorul Serviciului Român de Informații, George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informații Externe, Teodor Meleșcanu, șeful Statului Major General, Ștefan Dănilă, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Iulian Fota, secretarul CSAT Ion Oprișor și purtătorul de cuvânt al președintelui, Bogdan Oprea.
Au mai participat, ca invitați, Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și Marcel Opriș, directorul STS.