CSM a dat AVIZ NEGATIV propunerilor de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală

CSM a dat AVIZ NEGATIV propunerilor de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală
Publicat: 15/06/2015, 13:14

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat, în ședința de plen de luni, punctele de vedere ale Direcției legislație, documentare și contencios cu privire la propunerile legislative de modificare și completare a codurilor penal și de procedură penală.

De asemenea, a fost analizat punctul de vedere al Direcției legislație, documentare și contencios privind propunerile de modificare și completare a Codului penal și a Codului de procedură penală, transmise de Ministerul Justiției, dar și punctul de vedere privind posibilitatea completării Codului de procedură penală, astfel încât să prevadă expres posibilitatea părții de a obține, la cerere, o copie electronică a înregistrării ședinței de judecată în ceea ce privește cauza acesteia.

Un alt punct aflat pe ordinea de zi a ședinței plenului CSM a fost amendamentul transmis Camerei Deputaților de către Înalta Curte de Casație și Justiție, referitor la modificarea articolului 64 alineatul 4 din Codul de procedură penală, care prevede că „judecătorul de drepturi și libertăți nu poate participa, în aceeași cauză, la procedura de cameră preliminară, la judecata în fond sau în căile de atac”.

În urma discuțiilor, membrii CSM au dat un aviz negativ propunerilor legislative de modificare și completare a codurilor penal și de procedură penală.

Consiliul Superior al Magistraturii va trimite Comisiei juridice din Camera Deputaților hotărârile în cazul propunerilor legislative, avizul dat de CSM fiind unul consultativ.

Dintre proiectele discutate, doar unul nu a primit aviz negativ, fiind vorba despre reintroducerea în Codul penal a incriminării ofensei aduse unor însemne naționale.

De asemenea, CSM, în acord cu Ministerul Justiției, a formulat câteva propuneri de modificare a Codului de procedură penală, care se referă la protecția persoanei vătămate. Propunerile urmează să fie trimise Parlamentului.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, la sediul CSM, că urmează să discute cu membrii Comisiei juridice din Camera Deputaților despre amânarea ședinței de marți, pentru a putea fi discutate toate propunerile transmise.

„Punctul de vedere al Ministerului Justiției a fost mereu același. Trebuie să vorbim cu membrii Comisiei juridice dacă nu putem să amânăm și sedința de mâine. Sunt anumite directive europene care trebuie respectate. Sunt câteva propuneri venite din sistem. Avem obligația de a transpune câteva directive europene. Sunt peste o sută și ceva de modificări în discuție la momentul actual”, a spus Robert Cazanciuc.

Întrebat și dacă s-a înscris în UNPR, Cazanciuc a spus că nu a fost o decizie în acest sens. În ceea ce privește Ministerul Justiției, Cazanciuc a arătat: „Avem o decizie de coordonare a Ministerului Justiției la nivelul Guvernului de către vicepremierul Gabriel Oprea”.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis, în 9 iunie, să amâne cu o săptămână dezbaterea a 22 de proiecte de lege de modificare a codurilor penal și de procedură penală. PNL ceruse amânarea lor pentru o lună, până la finalizarea sesiunii parlamentare.

Cele 22 de propuneri legislative au fost trimise Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție și Ministerului Justiției, pentru puncte de vedere și avize în termen de o săptămână.

Reprezentanții CSM au solicitat atunci un termen de două săptămâni, pe motiv că nu este suficient timp pentru avizare, arătând că acesta nu este un termen rezonabil.

La rândul său, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, arăta că este vorba despre proiecte deosebit de importante și nu poate să spună un punct de vedere atât de rapid.

Printre cele 22 de proiecte de lege se află și cel a senatorului Șerban Nicolae, referitor la modificarea prevederilor privind arestul preventiv și la încătușare. Senatorul PSD susținea atunci că nu trebuie amânate discuțiile, având în vedere că sunt proiecte care pun în acord deciziile Curții Constituționale.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a amenințat cu retragerea de la guvernare dacă PSD „modifică pe furiș” Codul penal în Parlament, el spunând că le-a transmis acest lucru și premierului Victor Ponta și PSD.

„I-am spus-o și lui Victor Ponta, le-am spus-o și colegilor de coaliție. În momentul în care constatăm că se lucrează, de exemplu, la Codul acela penal – unii, pe furiș, vor să-l modifice – sau se dorește un atac asupra statului român, pe noi de pierd de parteneri”, a declarat Gabriel Oprea în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică la ProTV.

Președintele Klaus Iohannis declara, în 18 mai, că nu este de acord cu modificările la Codul penal și Codul de procedură penală, apreciind că acestea sunt acte normative noi și trebuie lăsate să funcționeze un timp și că el nu va accepta ca parlamentarii să facă modificări în interesul lor. Șeful statului

„Nu pot să accept ca parlamentarii să facă modificări la aceste acte normative în interesul lor. Dacă vor ajunge la promulgare, le voi respinge”, spunea atunci șeful statului.

Președintele mai declara, într-un interviu acordat televiziunii publice germane ARD, că se gândește foarte serios să atace la Curtea Constituțională modificările făcute de Parlament, în ultima perioadă, la Codul Penal și la cel de procedură penală.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Alocațiile cresc considerabil de la 1 ianuarie 2025! Cine sunt cei care vor beneficia lunar...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Actor mort pe scenă. Fanii sunt în stare de șoc
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis