Prima pagină » Știri » CSM a decis că declarațiile lui Toader privind cazul Belina au dus la „afectarea independenței întregului sistem judiciar și manipularea opiniei publice”

CSM a decis că declarațiile lui Toader privind cazul Belina au dus la „afectarea independenței întregului sistem judiciar și manipularea opiniei publice”

CSM a decis că declarațiile lui Toader privind cazul Belina au dus la „afectarea independenței întregului sistem judiciar și manipularea opiniei publice
Detalii pe Gândul.

Plenul CSM a decis că declarațiile ministrului Justiției, potrivit cărora legalitatea hotărârilor de Guvern o verifică judecătorul, nu procurorul, referindu-se la ancheta în dosarul Belina, au declarat surse judiciare. Solicitarea a fost înaintată de către conducerea DNA.

La începutul lunii noiembrie, inspectorii judiciari au finalizat raportul în cazul declarațiilor ministrului Justiției, Tudorel Toader, referitoare la dosarul Belina, din conținutul documentului reieșind că demnitarul nu a încălcat independența sistemului judiciar, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din sistem.

Sesizarea a fost făcută de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, motivând că prin declarațiile lui, ministrul Justiției a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal.

„Apreciem că exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilității, deontologia profesională și buna credință. Acreditarea ideii că procurorii DNA nu investighează fapte ce reprezintă încălcări ale legii penale sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfășurată de D.N.A. Preluarea afirmațiilor și de către alte publicații a contribuit la amplificarea acestor consecințe, cu afectarea independenței întregului sistem judiciar și manipularea opiniei publice”, se arăta în susținerea cererii adresate CSM.

În ceea ce privește problema de drept invocată de Tudorel Toader, și anume că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ, DNA a precizat că aceasta a fost tranșată definitiv de către Înalta Curte de Casație Și Justiție prin Decizia penală nr. 13 din 24 ianuarie 2014 a completului de 5 judecători, prin care s-a stabilit că „fapta ministrului care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăți comerciale, constituie infracțiunea de abuz în serviciu”.

Totodată, Direcția Națională Anticorupție spune că, în ceea ce privește decizia Curții Constituționale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor și ordonanțelor de urgență, și nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ.

„Hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că e ordin de ministru, verificarea legalității catelor normative infralegale se realizează de către instanța de contencios administrativ. Multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanțele de contencios administrativ spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ”, a declarat ministrul Justiției, la începutul lunii noiembrie.

Fostul vicepremierul, Sevil Shhaideh, este urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, în care DNA a cerut Camerei Deputaților și încuviințarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Solicitarea a fost respinsă de parlamentari.

Procurorii DNA susțin că în 2013, părți din Insula Belina și Brațul Pavel, cu suprafață de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării, au fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

DNA îi acuză pe cei doi foști miniștri că au contribuit la adoptarea nelegală a hotărârii de guvern prin care a fost transferată insula Belina din patrimoniul statului în cel al Consiliului Județean Teleorman.

Citește și