Prima pagină » Știri » CSM a decis retragerea a doi secretari de stat din Ministerul Justiției, după scandalul ordonanței Iordache. Lazăr: „Impresia mea a fost că decizia nu vine de la ministru”

CSM a decis retragerea a doi secretari de stat din Ministerul Justiției, după scandalul ordonanței Iordache. Lazăr: „Impresia mea a fost că decizia nu vine de la ministru”

CSM a decis retragerea a doi secretari de stat din Ministerul Justiției, după scandalul ordonanței Iordache. Lazăr: „Impresia mea a fost că decizia nu vine de la ministru
Procurorii din CSM au decis, în ședința de vineri, retragerea Oanei Hăineală și a lui Constantin Sima din funcțiile de secretari de stat în Ministerul Justiției. Propunerea a fost făcută de procurorul general al României.

„Secția de procurori a CSM a dispus încetarea detașării pentru cei doi procurori și eu cred decizia este benefică, e mai bine, nu numai pentru cursul anchetei, dar și pentru Ministerul Justiției și pentru cei doi procurori să fie acasă, în Ministerul Public, la dispoziția Ministerului Public, pentru a clarifica toate problemele într-o manieră imparțială. Am ascultat și punctul de vedere al domnului ministru, care mi s-a părut rezonabil, că dorește să își mențină echipa însă impresia mea a fost că, totuși, decizia nu vine de la domnia sa”, a declarat Augustin Lazăr după decizia CSM.

Ministerul Justiției este susține că decizia nu are temei juridic.

„Dacă în regulament se spune că revocarea se poate face numai la cererea ministerului și a magistraților, această cerere nu are un temei juridic”, a declarat ministrul Justiției după ședința CSM.

Constantin Sima, unul dintre secretarii de stat retrași de la minister, fusese delegat să preia atribuțiile ministrului pentru șapte zile.

„Datorită faptului că în cursul zilei de ieri ni s-au solicitat, în termen foarte scurt, o serie de date, pentru a nu bloca în niciun fel activitățile interinstituționale. Si astăzi mă duc la Parlament, trebuie să semneze cineva. Și săptămâna trecută am delegat pe cineva să semneze actele”, a explicat Florin Iordache.

Anterior deciziei CSM, Oana Hăineală a demisionat din funcție.

„Astăzi, 3 februarie 2017, doamna procuror Oana Andrea Schmidt – Hăineală a solicitat primului ministru al României încetarea calității deținute în cadrul Ministerului Justiției, respectiv de Secretar de stat”, a transmis Ministerul Justiției printr-un comunicat de presă.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat joi Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Oana Hăineală și Constantin Sima.

„Având în vedere necesitatea derulării în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală și a domnului procuror Constantin Sima”, transmite Parchetul General printr-un comunicat de presă.

La Direcția Națională Anticorupție s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competența de soluționare a instituției, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, instituția cerând Ministerului Justiției , până pe 02 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea Ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor Penale. Ministerul a catalogat acțiunea DNA drept o „gravă imixtiune”.

Ministerul Justiției subliniază faptul că modificarea legislativă a fost și este asumată de instituție în exercitarea atribuțiilor statutare și legale, precizând că declanșarea unei anchete este o „gravă imixtiune în activitatea autorității executive”.

Citește și