Prima pagină » Știri » CSM a eliberat-o din funcția de procuror DIICOT Sibiu pe Kovesi, după numirea la Parchetul European

CSM a eliberat-o din funcția de procuror DIICOT Sibiu pe Kovesi, după numirea la Parchetul European

CSM a eliberat-o din funcția de procuror DIICOT Sibiu pe Kovesi, după numirea la Parchetul European
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, marți, eliberarea din funcția de procuror a Codruței Kovesi, după numirea în funcția de procuror-șef la Parchetul European. Consiliul a aprobat și solicitarea acesteia privind rezervarea postului de la DIICOT Sibiu.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi, procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul teritorial Sibiu, ca urmare a numirii sale în funcția de procuror șef european al EPPO, începând cu data de 31 octombrie 2019.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât și rezervarea postului de procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul teritorial Sibiu, post pe care îl ocupă, în prezent Laura Codruța Kovesi.

Consiliul Uniunii Europene a confirmat, la jumătatea lunii octombrie, numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Ulterior, liderii grupurilor politice din Parlamentul European au confirmat, în ședința Conferinței președinților, numirea fostei șefe DNA în funcția de procuror-șef al Parchetului European.

Se preconizează că EPPO își va începe activitatea în noiembrie 2020. EPPO va avea sediul la Luxemburg.

Laura Codruța Kovesi este primul procuror care va conduce această instituție și urmează să preia funcția în luna noiembrie. Aceasta a afirmat, într-un interviu pentru agenția Reuters, că vor exista „așteptări ridicate” în legătură cu activitatea instituției, însă primele „rezultate credibile vor apărea în doi, trei ani”.