Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat pentru MEDIAFAX că procesul a fost amânat pentru data de 27 noiembrie, la ora 12.30.
La termenul de marți, avocatul procurorului general Augustin Lazăr a formulat o cerere de amânare.
Luni, secția pentru procurori a CSM a dat un aviz negativ cererii lui Tudorel Toader de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr.
Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanșată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie. Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcție declanșată de ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Judecarea cererii de suspendare a procedurii de revocare din funcție a fost stabilită pentru data de 20 noiembrie.
Procurorul general a depus o plângere prealabilă și la Ministerul Justiției împotriva raportului.
Tudorel Toader a spus la dezbaterea din CSM privind revocarea lui Augustin Lazăr că unul dintre motivele declanșării acestei proceduri este și cel privind protocolul din 2016, semnat de procurorul general. Toader a spus că e inadmisibil acest lucru, întrucât inițial Lazăr dezaproba protocoalele.
În replică, procurorul general Augustin Lazăr a spus că raportul de evaluare întocmit de Tudorel Toader este un eseu și că toate aspectele din document au drept numitor comun instrumentarea dosarului cu protestul din 10 august.
Secția pentru procurori a CSM a avizat negativ cererea de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, cu un scor de 5 la 1, au precizat, pentru Mediafax, surse din cadrul Consiliului. Votul pentru aviz pozitiv a fost al lui Tudorel Toader.
În opinia ministrului Justiției, deși avizul CSM este consultativ, „ar trebui să nu existe deloc„. La rândul său, procurorul general Augustin Lazăr a apreciat că raportul de evaluare întocmit de Tudorel Toader este un eseu și că toate aspectele din document au drept numitor comun instrumentarea dosarului cu protestul din 10 august.
La ieșirea din sediul CSM, după dezbaterea privind revocarea procurorului general, Tudorel Toader a confirmat că a votat în sensul raportului.
„Cum am gândit (a votat, n.r.). În sensul raportului. Acum e previzibil. Previzibil că eu am făcut raportul acolo, la Minister, cu toată convingerea. Acuma nu știu ce v-a declarat procurorul general, el s-a încins, așa, acolo, s-a înroșit. Dar i-am spus: Domnule, ai uitat să răspunzi la parte din cele 20 de puncte. Spune cutare, cutare, cutare, nu-i adevărat, dar nu aprecieri”, a spus ministrul Justiției, la ieșirea din sediul CSM.
„Nu cred că un procuror – fie și de la bază, de la judecătorie, darămite un procuror general – nu știe că dreptul la apărare se referă la învinuire, cu prezumția de nevinovăție, dar să nu vă grăbiți: că putea să își aducă avocat să îl apere aici, să îl reprezinte, să îl ajute, acolo unde dânsul nu găsea răspunsuri. Dar eu nu am făcut o cercetare față de dumnealui, față de managementul dumnealui”.
Toader a adăugat că raportul de evaluare a lui Lazăr nu este o analiză științifică și că a examinat doar „faptele lui manageriale în calitate de procuror general”.
„Am pus concluzii de ministru al Justiției, am plecat de la 132 din Constituție, 54, 52 din legea 303. Evaluam. Știți cum e? Când evaluezi, afli și fapte. Nu faci știință, nu am venit la un colocviu. Eu am venit să îi arăt cutare lucru. La DNA, erai general, probabul că veneai și prin țară, ai văzut că DNA a generat trei conflicte de natură constituționlă. Ce ai făcut? Te-ai dus la DNA să-i întrebi, băi fraților trebuie să respectați și voi Constituția? Nu. A ieșit public și a zis DNA e unitate de elită„, a mai spus Toader.
Tudorel Toader și Augustin Lazăr au avut la CSM un schimb de replici acide.
– Noi nu suntem conducători de opinie în presă, dar în profesia noastră, eu am întotdeauna curajul să spun. Las la latitudinea dumneavoastră să reflectați. Eu nu vreau nici ca domnul ministru să rămână cu impresia ca am ceva cu dansul, cu profesorul Toader,” a spus Lazăr în timpul dezbaterii de la CSM.
– Am urmărit cum v-ați înroșit progresiv și vocea vi s-a schimbat. Mă temeam sa nu evolueze,” a replicat Tudorel Toader.
– Ultimul cuvânt trebuia sa fie al meu. (…) Apreciez ingrijorearea domnului ministru ca m-am îmbujorat la față.(…) Nu vreau să continui pe aceasta idee, că eu nu sunt în campanie electorală”, a răspuns Lazăr.
Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanșată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie. Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii, care va fi judecată pe 20 noiembrie. Procurorul general a depus o plângere prealabilă și la Ministerul Justiției împotriva raportului.
„Nu e un raport de evaluare, e un eseu. Ce m-a impresionat a fost capacitatea de insinuare. Acest document pe care îl consider un eseu critic la adresa procurorului general. A fost completat oral, că daca rămânea scris era altfel. M-a impresionat capacitatea de insinuare. Lasă să se înțeleagă că avem de-a face cu o conspirație instituțională. Insinueaza cu referire la contestație, că a fost pusa tocmai la Alba. Nu a văzut ca domiciliul e acolo, dar suntem în domeniul eseului.(…)
Asistăm la un eseu, care nu e juridic, e un colaj de detractări, un colaj de 63 de pagini, care au fost vehiculate public, detractări publice care au un numitor comun: instrumentarea dosarului 10 august. Ministrul și-a arogat abuziv atributul de instanța disciplinara, dar care operează abuziv și în fața căreia nu te poti apăra,” a spus Augustin Lazăr.
Procurorul general adaugă că ministrul nu i-a dat ocazia să se apere.
„Nu s-a mai gândit nimeni până în prezent să imagineze o procedura sui generis de verificare disciplinară – dar în ce mod? Fără să îl întrebe pe cel în cauza și fără să il lase să se apere. Nu mă așteptam la asa ceva de la ministrul Justitiei din țara mea. Institutiile justitiei, inclusiv Ministerul Public se află în mileniul III. Există consiliul de la Roma, MCV, GRECO. În toate se promovează ideea independenței procurorilor. Domnul ministru ne duce în vremuri de acum zeci de ani – eu nu îmi mai amintesc – în care procurorul trebuie să meargă să ia lumină de la Ministrul Justiției”, a mai spus Augustin Lazăr.
Potrivit acestuia, ministrul Tudorel Toader și-a depășit atribuțiile legale, iar procedura de revocare este nelegală.
„Prezenta procedură e nelegală pentru că ministrul Justiției nu are competenta legală de a evalua procurorii-șefi. Aceasta este exclusiv competența CSM. Asta e treaba ministrului Justiției: să aiba o contribuție la funcționarea Justitiei pentru oameni. Controlul eficientei conducerii manageriala e atributul unui procuror anume desemnat. Evaluarea procurorului general se face de o echipa de procurori cu grad cel putin de tribunal.(…) Legiuitorul a fost prevazator( n.r. – și a legiferat astfel) (…) pentru că ministrul Justiției ar putea fi interesat politic”, a mai spus Lazăr.
În momentul în care vicepreședintele CSM, Codruț Olaru că se va dezbate emiterea unui aviz pentru revocarea lui Augustin Lazăr, Tudorel Toader a ținut să sublinieze că avizul este unul consultativ.
– Avizul conform legii, că avizul e consultativ, din păcate”, a spus Tudorel Toader.
– Din păcate,” a replicat Codruț Olaru.
– Din păcate, ar trebui să nu fie deloc„, a răspuns Tudorel Toader.
În introducerea discursului său din ședință, Toader a ținut să menționeze plângerea pe care Lazăr a depus-o față de revocarea sa.
„Eu, ca ministru al Justiției, nu am interesul să trag de timp. Un interes de care nu aș fi sigur în cazul procurorului general. El s-a adresat instanței de contencios de la Alba Iulia, mâine este termen (marți, n.r.). Coincidență sau nu, chiar mâine, când trebuia să aibă loc aici. Ministerul Justiției a depus întâmpinare, judecătorul va decide. Procurorul general nu e pe persoană fizică cum s-a ajuns acolo, am rezerve cu privire la natura raportului. Raportul nu a produs efecte, dovadă că domnul Lazăr este încă în funcție. (…) Mâine va merge cineva și va susține. Eu mi-am exprimat rezerve, voi exprima și acum. Judecătorul va decide. Raportul nu l-am făcut ămpotriva cetățeanului Lazăr, ci împotriva procurorului general, competența e de ordiine publică”, a mai spus Toader.
Ministrul Justiției Tudorel Toader a declanșat procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României, după ce a prezentat raportul de evaluare a activității acestuia. La o oră după anunțul lui Toader, Augustin Lazăr a declarat că demersul acestuia destabilizează Ministrul Public și a promis că va răspunde punctual fiecăreia dintre cele 20 de acuzații cuprinse în raportul de evaluare.
„Concluzia este aceea a necesității de revenire la normalitate,” a declarat ministrul Justiției după ce a prezentat, timp de o oră, sinteza raportului de evaluare a procurorului general. „Asta înseamnă cunoașterea și respectarea competențelor constituționale, legale și în același timp o interpretare și aplicare a legii în baza principiului loialității constituționale. Loialitatea e definită foarte coerent și frumos printr-o bogată jurisprudență a CCR. Sigur că mai există o concluzie. Aceea de a rămâne în limitele, nu numai a competențelor și loialității, ci și a bunei cuviințe. Prin urmare, considerăm că actele și faptele enumerate în raport, de netolerat în statul de drept, demostrează că activitatea lui Augustin Lazăr contravine obligațiilor legale. În aceste condiții, nu se mai poate susține ocuparea funcției de conducere din cadrul Minsterului Public.”
Tudorel Toader concluzionează că Augustin Lazăr trebuie revocat de la conducerea Parchetului General: „Declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Solicitarea va fi transmisă în seara asta către procurorii CSM în vederea analizei și elaborării avizului consultativ, precum și Președintelui României, pentru a decide competențele legale ce îi revin.”
Evaluarea procurorului general Augustin Lazăr cuprinde 20 de puncte, exact câte au fost și în cazul Laurei Codruța Kovesi.
„Nu neapărat din motive de simetrie, dar evaluarea cuprinde exact 20 de puncte, câte au fost și la procurorul-șef al DNA. Puteam să adaug mai multe. Când ajung la finalul celor 20, vă pot evoca și alte motive,” a declarat ministrul Justiției Tudorel Toader.
Ca prim punct, este faptul că Augustin Lazăr a susținut că evaluarea Laurei Codruța Kovesi a fost lipsită de temei.
„Primul lucru pe care aș vrea să îl subliniez, faptul că procurorul general a susținut vehement, public, lipsa temeiului legal pentru evaluarea procurorului-șef de la DNA. A avansat ideea unui conflict între procuror și ministrul Justiției. Convingerea mea e că a avansat această idee pentru a împiedica evaluarea procurorului șef al DNA. Procurorul general nu a dispus nicio măsură de verificare a celor apărute în spațiul public și reclamate de mulți, nu a făcut niciun demers pentru temeiul legal pentru evaluarea procurorului șef de la DNA”, a completat Toader.
Ministrul Justiției precizase anterior că evaluarea procurorului general Augustin Lazăr are 63 de pagini, raportul fiind structurat pe cinci capitole, dintre care ultimul conține propunerile.
Tudorel Toader a ținut să amintească și că Lazăr a fost numit de președinte fără evaluare, la propunerea ministrului Raluca Prună, dosarul conținând însă o rezoluție de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis.
„Pe 27 aprilie 2016, a semnat numirea în funcția de procuror general, unde nu exista evaluarea criteriilor de performanță profesională. Rezultă faptul că ministrul Justiției de la acea dată a făcut propunerea de numire în funcția de procuror general cu nerespectarea criteriilor și procedurilor legale. Președintele Republicii nu a verificat legalitatea evaluării în propunerea numirii făcute. De ce ministrul Justiției a transmis fără ca dosarul să fie complet, președintele a numit fără a exista verificarea legalității și nu credem faptul că are vreo legătură numirea cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care, și nu înțeleg de ce, apare o rezoluție de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la președintele României în funcție,” a declarat Tudorel Toader.
Tudorel Toader dezvăluie că Augustin Lazăr prevedea în proiectul de management că va reduce numărul de delegări, dar în fapt acestea au crescut în mandatul său.
„Punctul 10, neîndeplinirea obiectivelor asumate de procurorul general în proiectul de management. În proiect scrie vom lua toate măsurile ca să reducem delegările în funcții de execuție sau de conducere, adică cei care au funcții să le exercite în realitate, dacă ne uităm pe evaluarea Ministerului Public, constatăm contrariul. În mandatul dânsului a crescut numărul delegărilor. Cu alte cuvinte, una spunem alta facem„, a apreciază ministrul Justiției.
Tudorel Toader îi reproșează procurorului general și faptul că nu a respectat deciziile Curții Constituționale.
„Contestarea deciziilor CCR, în sensul nerepectării deciziilor CCR. Dacă un cetățean care nu are pregătire poate să spună >, un procuror general care să încurajeze nerespectarea e mult mai grav. Am în vedere același demers, ancheta comisiei parlamentare,” a precizat Toader.
La punctul 18 din cele 20 din cadrul evaluării făcute de ministrul Justiției lui Augustin Lazăr, Tudorel Toader a precizat că acesta a încălcat legea atunci când a semnat protocoalele cu serviciile de informații.
„Încălcarea legii prin semnarea unor protocoale prin care se interferează atât în activitatea Parlamentului, cât și crearea unor premise pentru o justiție paralelă, incompatibilă cu statul de drept și dreptul la un proces echitabil. Nu mai e nevoie să spun că am mers mai departe cu procedura de desecretizare a acestor protocoale”, a declarat Toader.
Ministrul Justiției a completat, la punctul 19 al acestei evaluări, faptul că procurorul general a ascuns adevărul cu privire la respectivele protocoale.
Faptul că Augustin Lazăr a contestat proiectele de modificare a legilor justiției, mai ales Secția de anchetă a magistraților, declarată constituțională de Curtea Constituțională, este printre cele 20 de puncte.
„Contestarea legilor de modificare a Legilor Justiției, ulterior controlului de constituționalitate. Vă dau un singur exemplu, deși am mai multe. Mult s-a discuta în spațiul public despre acea secție specială (Secția de anchetă a magistraților -n.r.). Procurorul general și-a exprimat punctul de vedere, dar la un moment dat Curtea Constituțională a validat soluția ca fiind constituțională. Și știm că deciziile CCR sunt definitive și obligatorii, iar tu ca procuror ești primul chemat să respecți legea”, a declarat Tudorel Toader.
Procurorul general Augustin Lazăr a declarat miercuri seară, după anunțul procedurii de revocare, că raportul de evaluare a activității sale întocmit de Toader contravine analizelor Inspecției Judiciare și CSM și este de natură să destabilizeze ministerul Public.
„Evaluarea procurorului general a fost efectuată de către CSM, concluziile fiind de asemenea pozitive. A fost dat calificativul foarte bine. Concluziile la care a ajuns ministrul Justiției, fără o bază factuală și solidă, reprezintă un demers de a destabiliza Ministerul Public. Stabilitatea instituției e esențială”, afirmă Lazăr.
„Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneția transmitea că independența procurorilor poate fi afectată de numirea și eliberarea din funcție a procurorilor, recomandând examinarea acestor dispoziții. Raportul de evaluare a activității manageriale desfășurate de către procurorul general de la PICCJ este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrulu Justiției, înțelege să îl dea Comisiei de la Veneția. Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin ministrul Justiției, înțelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiției din România”, a declarat Augustin Lazăr, care va răspunde punctual criticilor aduse de Tudorel Toader în zilele următoare.
„Respectarea principiilor și valorilor constituționale a stat la baza mandatului meu. Mi-a asumat luarea unei atitudini publice de a exprima un punct de vedere ca reacție la atacurile nejustificate la adresa sistemului judiciar,” a completat Lazăr.