Prima pagină » Știri » CSM cere MJ răspunsul pe care l-a transmis cererii din 2012 a Comisiei Europene

CSM cere MJ răspunsul pe care l-a transmis cererii din 2012 a Comisiei Europene

CSM cere MJ răspunsul pe care l-a transmis cererii din 2012 a Comisiei Europene
Mai multe pe gandul.info

Plenul CSM a decis „transmiterea unei solicitări către Ministerul Justiției pentru a comunica informații Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la modalitatea în care a răspuns solicitării formulate de către Comisia Europeană la data de 10.10.2012, punctul 20 din anexă, respectiv modalitatea în care a colectat datele, având în vedere potențialul afectării independenței instanțelor judecătorești învestite cu soluționarea cauzelor respective”.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, luni seara, ministrului Justiției, Tudorel Toader, să îi comunice „cu celeritate” dacă în perioada 2012-2018 Comisia Europeană a mai transmis documente prin care cereau situațe și stabilirea pașilor de urmat în cazuri de presupusă corupție la nivel înalt. Toader a precizat că va trimite informațiilor solicitate în cursul zilei de marți.

Comisia Europeană transmite, într-un răspuns pentru MEDIAFAX, că documentul din 2012, în cadrul MCV, ce conține nume ale unor persoane care au probleme penale, face parte din schimburile tehnice uzuale.

„Acest lucru a fost parte a schimburilor tehnice uzuale efectuate în cadrul MCV în urmă cu câțiva ani (2012), referitor la standardul de referință 3, care prevede «Construirea pe baza progreselor făcute deja, continuarea efectuării de investigații profesioniste, nepărtinitoare, în cazul acuzațiilor de corupție la nivel înalt». După cum știți, MCV este un proces bazat pe un acord, menit să evalueze progresele României în virtutea unor standarde de referință stabilite”, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt pentru domeniile Stat de Drept, Carta drepturilor fundamentale, Justiție din cadrul Comisiei Europene, pentru MEDIAFAX.

Guvernul va transmite Comisiei Europene o adresă în care cere lămuriri despre posibile ingerințe în Justiție, după ce un document din 2012 privind MCV, făcut public duminică, avea și o listă de persoane cu probleme penale.

Este vorba despre un document din 10 octombrie 2012, adresat Guvernului României, care prezintă o listă de 21 de cerințe ale Comisiei Europene în legătură cu MCV, prezentat de Antena 3.

Unul dintre puncte prevede descrierea situaței si stabilirea pașilor de urmați în cazuri de corupție cunoscute, fiind date și nume: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Șerban Brădișteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu.